Otkrivamo kako pripremiti automobil za proljeće

Tragovi koje je još jedna zima ostavila na automobilu potrebno je ukloniti što prije, kako bi se zadržala dobra kondicija svih važnih sklopova.

Zapušten automobil je ujedno i nesiguran automobil pa je stoga nužno prvo napraviti temeljitu vizualnu kontrolu stanja te potom ciljano djelovati.

1. Vjetrobransko staklo
Sva mikro oštećenja od sitnih kamenčića i soli potrebno je popraviti prije nego li se krenu širiti. Rupice se pritom tretiraju epoksidnom smolom, koja se potom polira.

2. Karoserija
Sitni kamenčići i sol vjerojatno su izudarali poklopac motora. Ako je došlo do oštećenja laka, treba ga sanirati prije prvih tragova korozije. Blatobrani su zimi posebno ugroženi pa iziskuju temeljit pregled. Ako je karoserija počela korodirati, na blatobranima je to prvo vidljivo.

3. Podnica
Temeljito pranje podnice visokotlačnim peračem otkrit će svu štetu koju je zima nanijela. Posebno je važno temeljito pranje zaostale soli iz svih utora i procjepa, jer povećanjem temperature okoliša postaje sve agresivnija.

4. Ovjes
Sve komponente ovjesa spadaju u grupu ugroženih, a to se posebno odnosi na sve gumeno-metalne elemente. Tek nakon što se završe svi zahvati na ovjesu i dovede se u ispravno stanje, ima smisla ići na geometriju. Dobro je ispitati i funkcionalnost amortizera.

5. Hladnjak i rashladna tekućina
Unatoč mišljenju mnogih i hladnjak je sklon koroziji. Ljeti ne napunjen mušicama, zimi je pun kamenčića i soli. Nemojte ga prati pod visokim tlakom, jer postoji opasnost od deformacije. Radije koristite blago sredstvo za odmašćivanje te ga potom isperite vodom. Ne treba zaboraviti niti na antifriz, jer u ljetnim mjesecima povisuje točku vrelišta.

6. Klima uređaj
Obavite servis klima uređaja prije početka velikih vrućina. Dopuna plinom, provjera brtvenosti i zamjena filtra kabine osigurat će ispravan rad i povećati učinkovitost hlađenja.

7. Brisači i ljetna tekućina za stakla
Snijeg i led skraćuju vijek metlica brisača. Uzrokuju oštećenje gume, što smanjuje učinkovitost brisanja vjetrobranskog stakla. Ljetna tekućina za stakla ima više aditiva koji poboljšavaju uklanjanje ostataka insekata.

8. Ljetne gume
Kvalitetne ljetne gume osigurat će dobro prianjanje i na visokim vrućinama, kad se asfalt užari, i tijekom proljetnih i jesenskih pljuskova. Po pitanju odabira najbolje se rukovoditi relevantnim testom guma, a prilikom zamjene guma potrebno je zamijeniti i ventile, kako bi tlak cijelo vrijeme bio ispravan.

Original možete pronaći na autopress.hr


Komentari