Opasan trend među vozačima: Posljedice mogu biti kobne

Promet u Zagrebu (Foto: Josip Moler / CROPIX)

Iako personalizacija vozila predstavlja dugo čuvanu američku tradiciju, njoj vrlo često pribjegavaju vozači i vozačice iz Zagreba. Upravo iz tih razloga važno je naglasiti kako jedna stvar može rezultirati ozbiljnim ozljedama u slučaju nesreće, stoga vlasnike automobila pozivamo na poseban oprez. Dekorativni detalji postali su popularni posljednjih godina, ali nipošto ne smiju biti postavljeni unutar središta volana.

Okupljanje luksuznih automobila (Foto: Tonci Plazibat / CROPIX)

Opasan projektil

Mnoge pločice imaju ukrasne kamenčiće i u trenutku sudara i aktiviranja zračnog jastuka mogu se pretvoriti u opasan projektil. Ne čudi stoga apel Nacionalne uprave za sigurnost cestovnog prometa (NHTSA) u kojem upozoravaju vlasnike da ne bi smjeli stavljati tvrde naljepnice za ukrašavanje u središte upravljača vozila.

Akcija na autocesti prema Zagrebu: Policajac uskočio u kombi prije prevrtanja, žena preminula

1 euro = 7,53450 kuna

Poručili su kako bi ljudi odmah trebali ukloniti sve ukrase koje su već stavili na svoj upravljač. Ti ukrasi, upozoravaju, mogu postati projektili slični šrapnelu u slučaju nesreće, potencijalno uzrokujući ozbiljne, pa čak i fatalne ozljede.

Upozorenje iz NHTS-a

“Najmanje jedan vozač je pretrpio ozbiljnu ozljedu koja je rezultirala gubitkom vida na jednom oku, kada je naknadni logo ukrašen umjetnim kristalima ispao s upravljača u nesreći i pogodio vozača u lice,” upozorili su iz NHTSA-a.

NHTSA je opisala potencijalno opasni proizvod kao ”metalnu ili plastičnu pločicu”, obično prekrivenu umjetnim kristalima ili drugim sjajnim ukrasima, s ljepljivom poleđinom koja prekriva logo vozila u sredini upravljača vozila.”

Stigle nove informacije o Banožiću: I dalje se ne sjeća što se dogodilo

Većina putničkih vozila danas ima zračne jastuke za vozača koji se, u slučaju ozbiljnog udara, aktiviraju iz sredine upravljača. Zračni jastuk se napuše ogromnom silom prema glavi i licu vozača, pružajući ublažavajući učinak u slučaju nesreće.

Iako većina vozila ima logo u sredini upravljača, ti tvornički dodani ukrasi su dizajnirani da ostanu na mjestu kada se zračni jastuk aktivira.


Komentari