NOVITET U UBERU: Taksijima će upravljati računala

FOTO: autoevolution.com

Dolazak Ubera uznemirio je taksiste diljem svijeta, a tako i Hrvatsku, no došlo je do noviteta kod Uberovih taksista koji bi mogli dovesti do novih prosvjeda.


Naime, taksistima bi posao mogli uzeti roboti! Već se neko vrijeme govori da će računala i roboti ‘ukrasti’ velik broj poslova ljudima, a budući da tržište autonomnih vozila brzo napreduje, izgleda da će s vremenom motornim vozilima upravljati računala.

Ford je već ovaj tjedan najavio da će za pet godina na cestama u nekim američkim gradovima voziti njihovi autonomni automobili koji će biti dio servisa za prijevoz poput Ubera. Iz Ubera su pak u četvrtak 18. kolovoza najavili da će u Pittsburghu već ovog mjeseca biti dostupni njihovi prvi autonomni taksiji.

Ova vozila Uber je razvio u suradnji s Volvom te je riječ o modelu XC90, no u budućnosti Uber će koristiti i vozila drugih kompanija koje će opremiti s računalima, kamerama i brojnim senzorima za autonomnu vožnju. Trenutno se u Pittsburghu testira šest autonomnih modela XC90, a do kraja godine ta bi se brojka trebala povećati na sto. Naravno, s obzirom da je još riječ o testnoj fazi, u automobilu će biti i Uberov vozač koji će u slučaju problema biti spreman preuzeti kontrolu nad automobilom, dok će na mjestu suvozača sjediti osoba koja će bilježiti i analizirati sve bitne podatke koji će pomoći u daljnjem razvoju autonomnih vozila. Korisnicima koji putem aplikacije pozovu Uber i ‘dobiju’ autonomno vozilo vožnja će biti besplatna, ali oni neće moći pozvati isključivo vozilo kojim upravlja računalo, već će se ono pojaviti ovisno o udaljenosti od osobe koja je pozvala taksi – prije toga, naravno, korisnici će unutar aplikacije morati dati pristanak za vožnju u automobilu kojim upravlja računalo, prenosi Bloomerg.

Iako će se u vozilima još neko vrijeme nalaziti i ljudi (Volvo i Uber planiraju do 2021. predstaviti potpuno autonomno vozilo u kojem neće morati sjediti vozač) , jasno je kako je ovo veliki korak prema potpuno autonomnim taksijima kojima će upravljati isključivo računala i u kojima u budućnosti neće biti vozača, već će jedine osobe u Uberovim vozilima biti samo putnici koji će upute davati računalima.

Inače, Uberovi planovi nisu vezani samo uz autonomne automobile i taksije,već općenito za transport, te su preuzeli i kompaniju Otto, specijaliziranu za razvoj autonomnih kamiona koju su osnovali bivši Googleovci koji su godinama radili na Googleovom projektu automobila bez vozača.

Komentari

loading...