Na ceste u Njemačkoj uskoro izlaze autonomni kamioni za dostavu pošte!

foto: zf.com

Američki proizvođač čipova Nvidia, njemački proizvođač električnih vozila ZF i njemački gigant Deutsche Post DHL udružili su se kako bi razvili vozni park autonomnih električnih kamiona koji bi na ceste trebali izaći 2018. godine. 

ZF kompanija pohvalila se kako će mali kamioni biti opremljeni njihovim ProAI autonomnim (samovozećim) sustavom, koji je baziran na Nvidia Drive PX tehnologiji. Koliko velik će biti vozni park i u kojim njemačkim gradovima će se prvo pojaviti, obznanit će se naknadno, piše na stranicama te tvrtke.

StreetScooter električna vozila Deutsche Posta (DHL-a) izabrana za ovaj pilot projekt bit će opremljena ZF-ovim kamerama, lidar i radar sustavom, koji će biti ugrađeni u ProAI sustav. Riječ je o sustavu koji omogućuje vozilima da koristi umjetnu inteligenciju (AI) koja planira siguran put, odabire najbolju moguću rutu i parkira vozilo. Cilj izrade ovakvih vozila je da osiguraju dostavu koja će biti sigurnija i točnija, po nižim troškovima.

“Razvoj autonomnih dostavnih vozila demonstrira kako umjetna inteligencija (AI) i duboko učenje također utječu na promjene u komercijalnoj transportnoj industriji. S obzirom da online kupovina nastavlja s eksplozijom, a nedostatak vozača dostvanih vozila je sve veći, vozila s umjetnom inteligencijom bit će ključna u pružanju dostavnih usluga do krajnjeg kupca”, kazao je direktor i osnivač Nvida-e Jensen Huang.

 


Komentari