Motorno ulje: Nije dobro ni premalo ni previše

Premda su suvremeni automobili opremljeni brojnim indikatorima za potrošnju ulja u motoru, ručna provjera jednom u desetak dana i dalje je najbolji recept za dobru kondiciju motora.

Nažalost, brojni vozači to zanemaruju. Pouzdaju se u indikatore, koji se najčešće aktiviraju kad je već prekasno, odnosno kad je razina ulja u motoru manja od minimalno preporučene.

Činjenica je da suvremeni motori ne troše onolike količine ulja kao automobili od prije 30-ak godina, ali obzirom na važnu ulogu motornog ulja, usporedivu s krvotokom ljudskog organizma, provjere nikad previše.

Proizvođači automobila pritom su se prilično ogradili pa u korisničkim uputama najčešće navode kako je potrošnja do 0.5 litara motornog ulja na 1000 prijeđenih kilometara potpuno normalna te time zaobilaze svoje dužnosti u doba jamstvenog roka.

Dakle, ako želite kvalitetno brinuti za svoj motor ulje morate provjeravati ručno, jer svaki motor troši ulje. Treći klipni prsten ne ostruže cjelokupni film ulja sa stjenki cilindara pa ono izgara. Ulje se uvijek kontrolira dok je automobil na ravnog podlozi, a motor je ugašen i hladan, jer tek dana možemo biti sigurni da se svo ulje slilo u karter. Na šipki za mjerenje nalaze se oznake min i max, a razina ulja u motoru treba biti malo iznad sredine te dvije oznake.

Ako je razina ulja iznad oznake max riskiraju se oštećenja katalizatora i lambda sonde, odnosno DPF filtra kod dizelaša, dok se u slučaju kad je razina ulja ispod oznake min riskira havarija motora, jer svi pokretni dijelovi ostaju bez podmazivanja.

Original možete pronaći na autopress.hr


Komentari