KORONA UDARILA I NA AUTOMOBILSKU INDUSTRIJU: U Hrvatskoj drastično pala potražnja za autima

Ivan Ramađa

Pandemija koronavirusa smanjila je potražnju za novim automobilima u Europi za trećinu u prvih osam mjeseci ove godine dok je u Hrvatskoj gotovo prepolovljena, pokazuju podaci udruženja proizvođača ACEA.

U razdoblju od siječnja do kolovoza u 26 zemalja EU-a (bez Malte) registrirano je ukupno 6,12 milijuna novih automobila, 32 posto manje nego u prvih osam mjeseci 2019. godine.

Potražnja za novim automobilima pala je na sva četiri vodeća europska tržišta, najviše u Španjolskoj i Italiji, za 40,6 odnosno 38,9 posto. Slijedi Francuska s padom broja registriranih novih automobila za 38,9 posto, te Njemačka gdje je potonula 28,8 posto, objavila je Hina.

U Hrvatskoj je prema podacima ACEA-e u razdoblju od siječnja do kolovoza registriran 25.151 novi automobil, što predstavlja pad za 47,9 posto u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem, najveći među zemljama EU-a.

U Poljskoj, najvećem automobilskom tržištu u skupini ‘nove’ Europe, registrirana je 251 tisuća novih automobila, 31,6 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Dublji pad u kolovozu

Samo u kolovozu potražnja za novim automobilima u 26 zemalja EU-a potonula je 18,9 posto, uz registriranih samo 769.525 novih automobila. Njezin pad dublji je nego u srpnju kada se smanjila 5,7 posto, uz registriran nešto više od milijun novih automobila.

Kolovoz je tradicionalno mjesec kada kupci zbog godišnjih odmora rjeđe posjećuju autosalone. Ove je godine potražnju teško pogodila i pandemija koronavirusa, pa je tako u jeku početne faze širenja virusa u travnju ove godine broj registriranih novih automobila pao čak 76,3 posto, prema podacima ACEA-e.

Uz izuzetak Cipra gdje je broj registriranih novih automobila u kolovozu porastao 14,1 posto, sve su ostale zemlje EU-a bilježile pad potražnje.

Među četiri najveća europska tržišta najviše je pao broj registiranih novih automobila u Njemačkoj i Francuskoj, za petinu u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. U Španjolskoj potražnja je pala za desetinu dok je u Italiji gotovo stagnirala u odnosu na prošlogodišnji kolovoz.

U Hrvatskoj je u kolovozu prema ACEA-inim podacima registriran 2.601 novi automobil, što je 23,6 posto manje nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, pokazuju podaci ACEA-e. U srpnju registrirano ih je ukupno 5.127, manje za 17,4 posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu.

VELIKI POSAO NA POMOLU? Britanci tvrde: Rimac preuzima luksuzni brand Bugatti!


Komentari