Koje su prednosti automatskog mjenjača?

Ručni mjenjač je povoljniji, jednostavniji i donosi bolju povezanost s vozilom. Ipak, postoji trend izbacivanja ručnih mjenjača iz automobila koje smo smatrali ”utočištima vozačkog užitka” kao što su Renault Clio RS, Mercedes-Benz C63 AMG ili Jaguar F-type.

rU5MFQP

U nekim automobilima sile su jednostavno prevelike za ručni mjenjač, dok u drugima ipak prevladavaju očite prednosti automatika. Ovo su neke od njih:

  1. Ako mnogo vremena provodite u vožnji, lijevo koljeno bit će vam mnogo opuštenije i jednostavno dulje ostati bez bolova i zdravstvenih tegoba, budući da je kvačilo pedala s najvećim pomakom i nakon dulje vožnje to se doista i osjeti.
  2. U gradskoj vožnji od Maksimira do Trešnjevke brojali smo prebacivanja brzina i došli do nevjerojatne brojke od 131 ”šaltanja” u samo 20-ak minuta vožnje. Odmorite lijevu nogu i desnu ruku i opustite se dok moderni automatici mijenjaju brzine umjesto vas.
  3. Rabljeni s automatskim mjenjačem vrijede više nego oni s ručnim, tako da ćete prilikom prodaje vratiti dio ili čak cijeli iznos uloženog novca.
  4. Vožnja s automatikom manje odvraća pozornost nesigurnim vozačima i u slučaju da je mjenjač modernijeg tipa, brža je. Manje ćete pozornosti obraćati na promjene brzina i kad shvatite da možete promjeniti u višu ili nižu promjenom pritiska noge na gas, zaboravit ćete da ručni mjenjač postoji.
  5. Ima li išta bolje od pritiskanja gasa do poda i promjene tri ili čak četiri brzine niže u manje od sekunde?

Osim ovih gore navedenih, automatici više nisu toliko skupi ukoliko gledamo dugoročno.  Na primjer, u Golfu sedme generacije DSG mjenjač uštedi otprilike 5000kn na 100 tisuća kilometara, drži motor u optimalnom režimu rada i manje opterećuje sve sklopove. Sličan je slučaj i s drugim modelima s ”dupla-spojka” koncepcijom.

db2010au00514large_zpsff3597b7

Kad budete kupovali automobil, probajte obje verzije. Naše je mišljenje da automatski mjenjač u normalnoj vožnji nema premca, dok za sportske užitke ionako ne biste trebali koristiti svoju ”bebu” već nešto što vam nije žao forsirati.

 


Komentari