Iz ženskog kuta: Šarmantan dizajn, praktičnost i minimalna potrošnja! Što drugo poželjeti?

Rezime novog Peugeota 208 koji se, osim sjajnim performansama, za jedan mali gradski automobil može ponositi i laskavom titulom europskog automobila 2020. godine jest taj da ovaj automobil oduševljava i na prvu i na sto i prvu.

“Predivan je!”, bile su moje prve riječi kada smo ovaj bombončić dobili na testiranje. Njegov upečatljivi izgled i šarmantni francuski dizajn očarat će sve prolaznike, do te mjere da su se svi okretali za mnom i virili iz svojih vozila u plavušu koja samouvjereno juri gradom u Peugeotu. Upečatljiva metalik crvena boja isticat će ga u sivilu gradskog asfalta i dosadnih, jednoličnih automobila, a dodatni wow-efekt daju mu prepoznatljiva prednja svjetla u obliku kljova te crne lajsne.

No, ovaj put potpuno oduševljenje bila je sama vožnja koja je u novoj 208-ici pravi doživljaj. Vožnja Zagrebom za vrijeme najvećih gužva svaki mi je put veoma stresna, a u takvoj situaciji najgore je imati gromadu od automobila. Vožnja Peugeota po Zagrebu u vrijeme najvećih gužvi za mene je bila poseban izazov.

Nježna kao leptirić

Osim što je malen pa mi ga je zbog toga bilo puno lakše smjestiti u prostor, Francuzi su sjajno odradili dio s prilagođavanjem vozačeva sjedala. Budući da mi je preglednost jako važna u automobilu, kod Peugeota je to bila prva stvar koja me oduševila. Kada sam malo podigla sjedalo, izvrsno sam vidjela cestu ispred sebe, a opet, sjedalo sam komotno mogla pomaknuti malkice unatrag. U većim automobilima uvijek volim privući sjedalo prema volanu kako bih dobila bolji pregled, no ovdje je to bilo nemoguće jer sam koljenima udarala o volan. Stoga sam morala pomaknuti sjedalo, no na moje veselje, preglednost je ostala ista.

Izvlačeći se iz sporedne ulice, koja je prilično prometna, ali i zakrčena parkiranim vozilima, u jednom sam trenutku morala nagaziti na kočnicu jer je iz suprotnog smjera dolazio automobil. To moje mahnito gaženje kočnice umalo je rezultiralo potpunim kaosom. Naime, kočnica je na ovom automobilu nježna kao leptirić. Doslovno je trebate samo taknuti da bi uhvatila. Nagaziti punim stopalom nije baš najpametnije jer biste od naglog kočenja koje rezultira zaustavljanjem SAD I ODMAH mogli poletjeti kroz prednje staklo – barem sam ja imala takav osjećaj.

Njegovu brzinu zaustavljanja osjetila sam kada mi se sigurnosni pojas zario u ramena. Svaki bih put nakon toga sama sebi mantrala: “Ines, lagano s kočnicom!”. Da sumiramo: kočnica na Peugeotu nježna je kao žena. Po njoj samo tapkajte i nikako je ne gazite. Kada smo već kod kočenja, automobil ima i automatski sustav kočenja, koji pruža dodatnu sigurnost u prometu.

Čista fantazija

Izazov gradske vožnje u svakom je velikom gradu priča za sebe. Iako je malen, zbog svojih 100 KS fino će ubrzati kada morate malo “dodati gasa” kako biste se prestrojili u drugu traku. Prestrojavanje u zakrčenom Zagrebu moja je najveća noćna mora, no s Peugeotom je i taj dio bio čista fantazija. Vozeći ga, imala sam osjećaj da klizi gradskim ulicama. Bilo je to najbezbolnije ubacivanje u drugu traku.

Osim u gradu, divan je i u vožnji na otvorenoj cesti, a isprobala sam ga i na malo dužoj relaciji. Vožnja od gotovo dva sata nije bila nikakav problem ni za automobil ni za mene, koja se “uzvrpoljim” vrlo brzo. Potrošnja mu je u jednom trenutku bila smiješno mala, što je, naravno, veliki plus.

Stražnja kamera solidne rezolucije olakšava parkiranje, iako je ovo tipičan gradski autić s kojim je parkiranje najmanji problem.

Kad je riječ o njegovoj unutrašnjosti, sjedala su udobna, napravljena od kombinacije tkanine i brušene kože. Glavni ekran blago je okrenut prema vozaču, a ispod njega nalaze se komande u obliku piano tipki.

Instrumentalna ploča ističe se u odnosu na konkurenciju jer je napravljena u 3D verziji, što ga čini još modernijim. Pretinaca ima dovoljno, a u vratima su smješteni pretinci u koje stane boca veće zapremnine.

Na stražnjim stranama vozačeva i suvozačeva sjedala su i praktični džepovi, u koje također možete odložiti stvari. Za mene je automobil gotovo uvijek “malo skladište”, po potrebi i ormar, a stvari najviše volim odložiti na stražnju klupu. Kod Peugeota mi se svidjelo što su mi sve stvari koje sam “bacila iza” bile nadohvat ruke. Tijekom vožnje lako ih je dohvatiti pa se nećete morati zaustavljati ako vam nešto zatreba.

Bih li kupila ovaj automobil? Apsolutno da! Osim što je oduševio mene, automobil je oduševio mnoge moje muške znance i kolege koji vole “muške” automobile.

Lijep je izvana, prekrasno ga je voziti i u gradu i izvan grada, praktičan je, što mi je izuzetno važno, i potrošnja mu je gotovo minimalna. Što drugo poželjeti? Apsolutno ništa, osim – da budem vlasnica jednog takvog francuskog ljepotana.

Specifikacije:
Peugeot 208 BlueHDi 100 S&S BVM6
Paket opreme: Allure
Motor: Dizel, 4 cilindra, 1499 ccm3
Snaga: 100 KS
Ubrzanje 0-100: 10,2 sek
Maksimalna brzina: 188 km/h
Mjenjač: ručni, 6-stupnjeva
Prosječna potrošnja na testu: 4,2 l/100km
Cijena testnog modela: 155.203,90 HRK.


Komentari