I ON TRPI HLADNOĆU: Pripremite svoj automobil za nadolazeće zimske uvjete

FOTO: colourbox.com

Automobil također trpi hladnoću pa ako želite jednaku uslugu vožnje i tijekom zimskih dana morate mu pokloniti malo više pažnje.

Naravno, auto mora biti maksimalno ispravan jer ako ste svjesni nekog nedostatka ili kvara najvjerojatnije problem će najvjerojatnije eskalirati po vlazi i zimi i to pri najnižim temperaturama. Tad će i Vama biti najteže popraviti ga, savjetuju iz tvrtke Tokić.

  • Akumulator

Nakon ljetnih vrućina na sustav pokretanja vozila prvo utječu niske temperature jer bitno mijenjaju karakteristiku baterije. Akumulator slabi s padom temperature odnosno pada mu kapacitet. I zato, ako je već dotrajao izgledno je da ne smogne dovoljno snage za startanje elektropokretača motora i tad ste u problemu. Treba ga provjeriti, dopuniti ili možda samo dotegnuti kontakte.

  • Grijači, svjećice

Problemi s pokretanjem motora po niskim temperaturama mogu imati ishodište i grijačima kod dizela ili svjećicama kod benzinaca. Svaki pravi mehaničar će to provjeriti, a tvrtka Tokić u svojoj ponudi ima sve što am može zatrebati za auto.

  • Metlice brisača

Svi smo bar jednom ubrzali postupak struganja leda upotrebom brisača i metlica. Pomoglo je, ali sigurno i oštetilo metlicu koja zbog toga više ne briše savršeno. Velika je razlika u kvaliteti metlica na japanskim, korejskim i njemačkim vozilima, a i zamjenskim proizvodima. Isplati se pronaći najbolje rješenje za vaš auto jer metlica čisti staklo kroz koje stalno gledate.

  • Antifriz

Iako su temperature ispod ništice motor zahtjeva zdravo hlađenje. Odnosno, potrebna muje dobra cirkulacija rashladne tekućine i zato je potrebno provjeriti koncentraciju sredstva protiv smrzavanja (antifreeze) u rashladnom sistemu.

  • Tekućina za pranje stakala

Tekućina u posudi za pranje prozora zimi ne smije biti voda. Zaledit će se siguro na tankim prolazima brizgaljki i vozit ćete se s prljavim vjetrobranom. Ljeti je moguće kompenzirati vodom, ali zimi nipošto.

FOTO: imakenews.com
FOTO: imakenews.com
  • Kočnice, zimske gume, geometrija kotača

Sigurnost je ipak u prvom planu, pa su zato najvažnije upravo kočnice. Podloge su skliske i traže se, pored dobrih guma, zdravi diskovi i pločice. Naime, kad je trakcija minimalna i najmanje nepravilnosti mogu dovesti do gubitka kontrole na vozilu. Pogotovo ako putujete na duge relacije brzim dionicama. Tad želite imati i savršenu geometriju te vrhunske gume.

  • Kanali vode i filtri

Zbog češćih oborina i nakupljenog smeća treba dobro očistiti kanale za odvod vode, pa i provjeriti čitav auto. Voda se kondenzira uslijed različitih temperatura, pa je i dovod goriva izložen problemu. Zamislite samo da se nakupljena voda u kanalu zaledi i zaštopa protok. Iz stog je razloga poželjno zamijeniti i stare filtre goriva da ne bi kojim slučajem došlo do zaleđivanja i ometanja protoka goriv. To jednako pogađa i dizelske i benzinske motore.

  • Sredstva za odleđivanje

Temperatura debelo ispod ništice, zaleđen kolnik i snježni nanos ispred vozila. To je najčešća situacija u kojoj kreditnom karticom ili nečim tvrdim pokušavamo sastrugati led s vjetrobranskog stakla. Ne mora biti također postoje sredstva koja elegantno otapaju led i u trenu rješavaju problem.

  • Filtar kabine

Iako nije vrijeme kad klimatizacija radi punom parom za dobru ventilaciju potrebna je dobra protočnost. Na koncu, vrlo često i zimi je puhanje postavljeno na maksimum. Također, to je i pitanje zdravlja jer se tijekom ljeta sigurno nakupilo nečistoća.

  • Brtve

Promjena temperature i vlage utječe na svojstva materijala, pa tako i na brtve oko vrata koje se na starijim vozilima pri niskim temperaturama znaju zalijepiti. Jedan od starih savjeta kaže da je gume dobro premazati glicerinom.

  • Visokonaponski kablovi

Ne vodi se previše brige o njima, ali to je boljka na starijim benzinskim motorima jer kablovi uslijed dotrajalosti pod vlagom i hladnoćom mogu „probiti“. Taj se problem može spriječiti specijalnim, ali povoljnim sredstvima.


Komentari