Hrvatska među vodećim zemljama EU u postotku rasta

foto: wikimedia.org

Hrvatsko tržište automobila prošlog mjeseca imalo je visoku stopu rasta prodaje novih vozila.

Iako je u Europskoj uniji prodaja novih automobila pala za 2 posto, u Hrvatskoj je trend obrnut. Mjesec ranije rast prodaje iznosio je 4,9%, a u rujnu je prodaja rasla za čak 12,3%. Tako je u našoj zemlji u rujnu prodan 2791 novi automobil. Podatke je objavilo Udruženje europskih proizvođača automobila (ACEA) navodeći da je tijekom rujna u EU registrirano 1.427 milijuna novih auta.

Analitičari ACEA-e tumače da je europski minus donekle ublažen nastavkom pozitivnog trenda u Italiji i Španjolskoj gdje je rast iznosio 4,6 odnosno 8,1 posto, piše Poslovnih.hr.

“Od siječnja do rujna potražnja za osobnim automobilima u EU porasla je 3,7%, uz registriranih gotovo 11,7 milijuna novih vozila. Među vodećim tržištima najviše je porasla prodaja u Italiji, za 9%, te u Španjolskoj, 6,7 posto. Francuska i Njeamčka bilježile su osjetno slabiji rast prodaje, za 3,9 odnosno 2,2 posto”, navode u ACEA-i.

Dodaju da su i u tom razdoblju ‘nove’ zemlje EU bile motor rasta, uz skok prodaje od 13,8 posto. U ‘staroj’ Europi ona je porasla mršavih 2,9 posto.


Komentari