(FOTO) FIAT 500 završio na kovanici od 5 eura

Državna kovnica Italije izdala je novu kovanicu povodom 60. rođendana legendarnog modela FIAT 500, kojom se slavi povijest ovog automobila. 

Novčić je dizajnirala Claudia Momoni povodom 60. rođendana modela, a vrijedi 5 eura. Planirana je ograničena serija od 4 tisuće ovih kovanica, ali one neće biti puštene u optjecaj, čime će postati pravo blago za kolekcionare.

Na licu kovanice može se vidjeti model FIAT 500 iz 1957., ali i današnji, suvremeni model tog vozila, koji su okruženi riječima “Republika Italija”, a na poleđini stoji karakteristični profil klasičnog modela 500 s godinama 1957. i 2017, kao i oznaka vrijednosti koja iznosi 5 eura.

Svjetska vrijednost ovog automobila prepoznata je odmah te davne 1957. godine kada je automobil uvršten u stalnu postavu Muzeja moderne umjetnosti u New Yorku. Proizvodnja ovog automobila bila je važan dio poslijeratnog oporavka Italije, zbog čega zauzima posebno mjesto u srcima Talijana. Zanimljiv je i podatak da je čak 80 posto suvremenog modela prodano izvan Italije.

Di profilo una vettura Fiat 500 del 1957. Nel campo di destra, un particolare del cruscotto interno.

 

 


Komentari