Evo što trebate napraviti kad ulijete pogrešno gorivo u automobil

Naizgled greška koja se može dogoditi svakome može rezultirati značajnim troškovima u servisu.

Naravno, najbolje je varijanta ako grešku uvidite odmah te niti ne pokušate pokrenuti motor. To je najbezbolniji i najjeftiniji scenarij, koji se rješava izgradnjom i čišćenjem spremnika goriva te zamjenom filtra goriva.

Osjetno je lošija varijanta ako pokrenete motor i krenete voziti s pogrešnim gorivom te grešku shvatite tek kad motor počne trokirati ili se potpuno ugasi. Sve do prije koju godinu smatralo se kako je manja šteta voziti benzinca na dizelsko gorivo, nego obrnuto. Atmosferski benzinac otporniji je na pogrešno uliveno gorivo od suvremenih turbobenzinaca.

Sustavi ubrizgavanja goriva sve su složeniji i skuplji pa je potencijalna šteta zbog pogrešno ulivenog goriva, također, proporcionalno skuplja. Kod automobila s benzinskim motorom koji su radili na dizelsko gorivo najčešće će biti dovoljno temeljito očistiti kompletan sustav ubrizgavanja, dok kod dizelaša koji rade na benzin postoji opasnost od pregaranja karika, što može dovesti do havarije cijelog motora.

Svi proizvođači automobila na s unutrašnje strane poklopca za gorivo stave oznaku pa su slučajevi ulijevanja pogrešnog goriva rijetki.

Original možete pronaći na autopress.hr


Komentari