BMW najavio gradnju probne staze za autonomne automobile u Češkoj

FOTO: Pixabay

Njemački proizvođač luksuznih automobila BMW najavio je u petak da će uložiti više od 100 milijuna eura u gradnju probne staze za autonomne i električne automobile u Češkoj u sklopu širenja poslovanja u segmentu alternativnih tehnologija vožnje. 

BMW-ov prvi projekt testiranja vozila u istočnoj Europi kreirat će u Češkoj nekoliko stotina radnih mjesta, pri čemu njemačkoj kompaniji na ruku idu niži troškovi proizvodnje nego u matičnoj Njemačkoj.

Projekt bi trebao krenuti u realizaciju početkom idućeg desetljeća, objavili su iz njemačke tvrtke, potvrđujući pisanje čeških medija.

BMW-ovi pogoni u blizini sjedišta u Muenchenu, te u Francuskoj i Švedskoj nisu više dovoljni za sve opsežnija testiranja autonomnih automobila, tumače u BMW-u.

Grupa namjerava uvrstiti u ponudu visoko automatizirani model iNEXT 2021. godine i udružili su snage s Intelom, Mobileyeom, Delphima, Continentalom i Fiat Chryslerom na razvoju tržišta autonomnih vozila.

Planiraju također do 2025. godine povećati ponudu električnih i hibridnih automobila na 25 modela, od čega će polovina kao pogonsko sredstvo koristiti isključivo električnu struju.

“Na pragu smo doba automatizirane vožnje”, kazao je čelnik BMW-ova odjela za upravljanje nekretninama Herbert Grebenc u bilješkama za govor koji bi trebao održati na konferenciji za novinstvo u Pragu.

“To znači velika ulaganja u našu budućnost”, dodaje Grebenc.

Napominje da će BMW na zemljištu površine 500 hektara u Sokolovu u blizini granice s Njemačkom između ostalog testirati kočione i sustave podrške pri vožnji.


Komentari