80. Rođendan: Opel Admiral (1937. – 1939.)

Kad je stigao na tržište Opel Admiral bio je zamišljen kao protuotrov za Mercedes-Benz, Horch i Maybach, ali po osjetno nižoj cijeni.

Predstavljen je na salonu automobila u Berlinu kao svojevrski nasljednik Opela Super Six, a proizvodnja je krenula krajem 1937. tako da je u toj godini proizvedeno svega osam primjeraka.

Gabaritima nije krio veliku želju za ulaskom u premium segment. Dužinom od 527 cm, širinom od 180 i visinom od 171 nudio je odličnu prostranost, naglašenu međuosovinskim razmakom od 315,5 cm. Pod haubu se smjestio 3.6-litreni redni 6-cilindraš koji je sa 75 KS prilično potentno pogonio automobil mase 1605 kg. Opel Admiral s lakoćom je postizao 132 km/h, što se prije 80 godina smatralo prilično brzim. Zahvaljujući spremniku za gorivo obujma 70 litara nudio je i solidnu autonomiju od oko 400 km. Dakle, prosječno je trošio 18 litara.

Već početkom 1938. godine na tržište je stigla i kabrioletska izvedba, koja je polučila priličan uspjeh pa je nosila oko 40 posto prodaje. Opel Admiral u svakom je pogledu bio tržišni hit, bez obzira što je unutrašnjost bila previše konfekcijska da bi se ugrozio premium trio spomenut na početku teksta. Zahvaljujući Admiralu Opel je u to doba držao čak 25 posto cijelog njemačkog tržišta.

Početak Drugog svjetskog rata presudio je Admiralu, a njegov se motor nastavio ugrađivati u vojno vozilo Opel 3.5 Blitz.

 

Original možete pronaći na autopress.hr


Komentari