“Airbnb za parking”: Aplikacija s kojom pronalazite slobodno parkirno mjesto

FOTO: Facebook/ wepark

WePark je aplikacija koja nudi inovativno i napredno rješenje za problem nedostatka parkirnih mjesta u urbanim sredinama.

Ako slučajno ste jedan od onih koji muku mući s pronalaskom parkinga u gradu, ova aplikacija mogla bi rješiti vaše probleme. Poznatija kao Airbnb za parking, ona pomaže pri pronalasku slobodnih parkirnih mjesta u gradu. Industrija pametnog parkiranja (ili Smart Parking industrija) bilježi godišnji rast od 18 posto, što znači da će do 2021. vrijedi gotovo 5,3 milijardi američkih dolara, a urbanizacija dovodi u gradove sve veći broj automobila.

Osnivač tvrtke Karlo Starčević rekao je kako “Svake godine broj automobila u gradovima raste 16 posto, a vozači u prosjeku godišnje provedu 44 sata u potrazi za parkirnim mjesto. Tome treba pridodati negativne utjecaje buke, zagađenja, trošak vremena i novca te stres“.

“Trebalo nam je oko godinu dana za razvoj prve komercijalne verzije aplikacije, da posložimo poslovne planove, prikupimo sve ideje i pretvorimo ih u jedan ovakav projekt. Na tržište smo izašli u studenom 2017. godine. Od tada polako napredujemo po broju korisnika i broju parkirnih mjesta“, kaže Karlo.

Aplikacija omogućuje vozaču da u realnom vremenu na svom ekranu vidi sva slobodna mjesta i njihove lokacije, da rezervira parkirno mjesto i da plati po minuti. Još uvijek su aktivni samo na zagrebačkom području. Karlo kaže da trenutno pokrivaju šest lokacija s približno 70 do 75 parkirnih mjesta, ovisno o dobu dana. Uskoro, 1. lipnja, proširit će ponudu s još dvadesetak parkirnih mjesta, tako da će ih korisnicima ukupno biti dostupno stotinjak.

“Sve je potpuno digitalno. Sva naša parkirališta su pod rampom. U rampu se ugradi naš uređaj, bluetooth modul koji se spaja s aplikacijom WePark. Aplikaciju možete besplatno preuzeti za iPhone i Android uređaje i možete ju besplatno testirati. Aplikacija nudi vozačima mogućnost da u realnom vremenu vide na kojem je parkingu koliko parkirnih mjesta dostupno i da rezerviraju svoje parkirno mjesto do 3 sata unaprijed”.

Prvih pola sata do dolaska na parking prilikom rezervacije je besplatno, a preostalo vrijeme rezervacije do tri sata plaća se po cijeni polovica cijene parkinga. Parkirne lokacije uključuju garaže i otvorena parkirna mjesta opremljene sustavom za kontrolu ulaska i izlaska. Sva parkirna mjesta su privatna, većinom u vlasništvu tvrtki. Većina tvrtki ne koristi svoje parkinge tijekom cijelog dana nego najčešće od 8 do 17 sati pa zašto ih ne iskoristiti.

Najfrekventnije lokacije trenutno su Veleučilište Algebra u Ilici te parkiralište iza City Plaza Centra, blizu Prisavlja. Cijenama nastoje biti konkurentni javnim parkiralištima, a prihodi se dijele tako da bude isplativo i jednoj i drugoj strani, a uskoro će biti dostupno i plaćanje kreditnom karticom, piše točkanai.hr.

 


Komentari