ŽUSTRA RASPRAVA OKO STARE VLAŠKE! Dok su neki oduševljeni, drugi upozoravaju: ‘Uništena je jezgra. Ovaj neukus bi trebao biti kažnjiv’

Stara Vlaška (Foto: Damjan Tadic / CROPIX)

Stara Vlaška svečano je otvorena ove nedjelje, na Svjetski dan okoliša. Pješačku zonu, otvorio je gradonačelnik Tomislav Tomašević, u društvu zamjenika Danijele Dolenec i Luke Korlaeta.

„Politika ove gradske vlasti jest širenje pješačkih zona u gradu. Želimo dati što više prostora pješacima i biciklistima te što više ulagati u javni prijevoz. Ovo je samo prvi korak u jednoj novoj prometnoj politici grada”, rekao je Tomašević.

U Vlaškoj, na dijelu od Palmotićeve do Draškovićeve, od sada mogu prometovati isključivo vozila s dozvolom, interventna vozila, stanari i gosti hostela. Za šareno uređenje pobrinuo se ulični umjetnik Chez 186.

Koliko se građanima sviđa ova privremena preobrazba, doznali smo putem fotoankete na Facebook profilu portala Zagreb.info. Naime, za trajno rješenje Grad će raspisati javni urbanističko-hortikulturni natječaj. A, ipak, iako je ovo tek početak velike preobrazbe Vlaške, našlo se tu mnoštvo kritika.

‘Djeluje osvježavajuće i veselije’

Ispod pitanja “sviđa li vam se novo ruho Stare Vlaške” stvorila se prava rasprava.

“Super izgleda Vlaška bez auta”, “Da! Djeluje osvježavajuće i veselije. Treba ih više u užem centru”, “Presuper je sada Vlaška. Čestitam”, pisali su oduševljeni građani.

‘Ovo je napravljeno bez osjećaja za baštinu’

Neki upozoravaju kako grafitima nije mjesto u povijesnoj jezgri.

“Ne. Takvo rješenje bilo bi mi simpatično u novom dijelu grada, ali ne u povijesnoj jezgri. Ovo je napravljeno bez osjećaja za baštinu i arhitekturu prostora. Nadam se da će novo i trajno rješenje biti bolje i prikladnije”, upozorio je jedan čitatelj, a s njim se složilo više njih.

“Ružno, nabacano i neusklađeno s povijesnom jezgrom Grada”, nadovezao se drugi.

“Ne. Uništena stara jezgra. Inače su bile stroge mjere i dozvole i zabrane i kazne za mijenjanje samo prozora ili bilo kojeg dijela stare jezgre. Ovaj neukus i promidžba trebala bi biti kažnjiva. Što je je sljedeće, pofarbat će grb na Crkvi Sv. Marka? Užas”, još je jedna od kritika.

“Ne, jer mi ne odgovara arhitekturi lokacije i postojećim bojama pročelja”, složila se čitateljica.

S obzirom na negativne komentare, jedna se Zagrepčanka zapitala:

“Ovo je samo privremeno rješenje i djeca iz obližnjih škola uskoro će oslikavati taj dio. Otkud toliko zlobe u ljudima?”

Bilo je i onih kojima je izgled manje važan te podržavaju pješačku zonu.

“Ne znam kako dati mišljenje o rješenju uređenosti, ali podržavam ideju o zaštiti, odnosno pješačkoj zoni. To je ipak najstariji dio grada kojem možemo zahvaliti i samo postojanje Zagreba na ovoj lokaciji. Arena u Puli je izložena svakoj devastaciji i njeno se trajanje bliži kraju nakon 3000 godina?! Arena je sve preživjela, ali hrvatsku demokraciju neće. Isto vrijedi i za Dioklecijanovu palaču u Splitu. Devastira se svakodnevno bez ikakvog osjećaja za zaštitu baštine. Ima takvih primjera nebrojeno i zato podržavam staru Vlašku zatvorenu za promet”, smatra čitatelj.


Komentari