Županijski sud odbio prijedlog Vlade: ‘Naši članovi se pitaju zašto se ljude dijeli na one bitne, manje bitne i gotovo nebitne’

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Županijski sud u Zagrebu je u petak donio privremeno rješenje kojim se odbija prijedlog Vlade o izricanju privremene mjera zabrane organiziranja štrajka službenika sudova, a presuda o zakonitosti očekuje se u ponedjeljak u 10 sati, a djelatnici suda u 7 sati ujutro kreću u štrajk. Iz sindikata su najavili da će nakon izricanja presude vidjeti kako će dalje postupiti.

“Mi smo pristupili prvom ročištu, iznijeli smo svoj odgovor na tužbu i doneseno je rješenje kojim se odbija prijedlog Vlade da se izreče privremena mjera organiziranja štrajka”, izjavila je za Hinu predsjednica Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske (SDLSN) Iva Šušković.

U petak su službenici i namještenici samoinicijativno izašli u 13 sati ispred svojih sudova dati podršku sindikatu te kako bi pokazati da nisu zadovoljni zbog Vladinog prijedloga o privremenoj mjeri zabrane štrajka i da se on proglasi nezakonitim.

“Sve proizlazi upravo iz dosadašnjeg prakse, za koju imamo primjer i liječničkog sindikata koji je stupio u isti takav štrajk zbog gospodarskih i socijalnih interesa, a isto tako i sindikate u školstvu koji su gotovo dva mjeseca štrajkali zbog povećanja koeficijenata, a tada su imali potpisani kolektivni ugovor”, rekla je Šušković i dodala da se za štrajk sindikata u školstvu nije propitivala zakonitost tog štrajka, niti se postavljalo pitanje tko će to platiti, već da je Vlada rekla da su oni prijatelji učitelja te da će sve dane provedene u štrajku i platiti.

“Naši članovi se pitaju zašto se ljude dijeli na one bitne, manje bitne i gotovo nebitne”, ustvrdila je Šušković

Iz sindikata su zaključili kako su zadovoljni današnjom odlukom suda.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica rekao je ranije u petak, prije odluke Županijskog suda, da je Državno odvjetništvo podnijelo tužbu za zabranu štrajka službenicima sudova jer smatra da nisu ispunjeni uvjeti za njegovo održavanje, a istaknuo je i da će sud utvrditi je li štrajk zakonit ili ne.

“Primarni razlozi su da se ne radi o subjektima koji su ovlašteni za poduzimanje štrajka i da ne postoje razlozi zbog kojih bi štrajk bio opravdan”, istaknuo je ministar Malenica.


Komentari