Znate li što se sve dostavlja? Servisi za dostavu sve popularniji među Zagrepčanima

Foto: Facebook

“Već smo broj jedan i u tom smjeru želimo i nastaviti”, kaže Teo Širola, generalni direktor Glovo servisa za Hrvatsku, međunarodne kompanije koja je od start-upa za dostavu na zahtjev osnovanog 2015. u Barceloni u svega nekoliko godina izrasla u kompaniju čija je vrijednost u lanjskoj godini procijenjena na 300 milijuna eura.

Nakon što su iznervirali neke zagrebačke ugostitelje izlistavši ih u svojoj aplikaciji bez njihove privole, Glovo nakon pet mjeseci u Zagrebu zapošljava više od 400 dostavljača, a samo kad je u pitanju hrana, surađuju s više od 100 ugostitelja, od kojih su neki i po prvi puta u ponudi online, piše Večernji list.

S brojkom dnevnih dostava ne izlaze u javnost, objašnjava Širola. No u prvoj godini poslovanja cilj im je 1000 dostavljača i oko 100.000 dostava mjesečno.

“Ti naruči, mi ćemo isporučiti”, slogan je njihove aplikacije, a to u “prijevodu” da će na adresu korisnika isporučit će bilo što što stane u dostavljačku torbu. I to – za razliku od konkurencije koja je uglavnom orijentirana na dostavu hrane – i darove, lijekove, potrepštine iz trgovine, knjige, kavu i kolače, čak i hranu iz McDonald’sa koji je s Glovom, s kojim surađuje i u nekim drugim državama, krenuo u biznis dostave iz tri poslovnice u Zagrebu.

“Dostava je danas najbrže rastući kanal prodaje hrane u restoranskom biznisu i taj će se trend zadržati u narednim godinama. Bilo je logično proširiti uslugu dostavom jer nam omogućava dodatni kanal prodaje i povećanje biznisa. Dosadašnje iskustvo iznimno je pozitivno”, odgovaraju iz tog lanca brze hrane, najavljujući dalje širenje dostave.

Širola pak kaže kako kupac u njihovoj aplikaciji može napisati što god želi i odakle to želi, uspoređujući Glovo, koji već posluje u 100 gradova u 22 države, s više od 30.000 dostavljača te 10.000 partnera diljem svijeta, s Google Mapsom. Dosad su imali svakakvih zahtjeva. No najobičniji su, ističe, oni u kojima se traži dostava pomagala iz sex shopova.

Nešto prije Glova u Zagrebu se pojavio i finski startup Wolt, koji u svijetu već ima više od 2,5 mil. korisnika u 15 europskih zemalja, dok su restorani, pizzerije i fast foodovi u Hrvatskoj dosad sami organizirali dostavu ili pak u kombinaciji s Pauza.hr-om, DobarTek.hr-om, eKupiFino i Jelovnik.hr-a putem web i mobilnih aplikacija za naručivanje hrane.

U svakom slučaju, svi oni prate brzorastući trend dostave u zapadnom svijetu s obzirom da je vrijeme sve veći luksuz. Stoga, zašto se voziti nekoliko kilometara do trgovine, ako dostava stiže za manje od sat vremena? Prema istraživanjima, korisnici dostave uglavnom su milenijalci, rođeni između ranih 80-ih i 2000-te.

Globalni prihodi u segmentu dostave, samo kad je o hrani iz restorana riječ, u 2019. procijenjeni su na 53,7 mlrd. dolara, 6,5 mlrd. više nego 2018., dok će s procijenjenom godišnjom stopom rasta od 8,6%, tržište do 2023. rasti na 74,6 mlrd. Kina, SAD, Velika Britanija, Indija i Francuska top 5 su zemalja u kojima se ostvaruju najveći prihodi od dostave hrane, dok neke procjene govore kako bi restorani koji se nisu prilagodili mrežnom modelu naručivanja hrane u godinama koje dolaze mogli gubiti i 60% prihoda, prenosi Večernji list.


Komentari