Znate li što predstavlja trojac vuka, vjeverice i Pobjednika koje se dijeli po društvenim mrežama?

Foto: Instagram

Crtež na kojem plava vjeverica i mali vuk pridižu Beogradskog pobjednika postala je viralna, ali mlađe generacije možda i ne znaju tko su ti crtani junaci i što predstavljaju, piše Nova.rs.

Vjeverica Zagi predstavlja Zagreb. Sa šeširićem i repom u olimpijskim bojama, Zagi je bio zaštitni znak Univerzijade održane u Zagrebu 1987. godine, čiji je slogan bio “Svijet mladih za svijet mira”. Bilo je to posljednje veliko međunarodno sportsko natjecanje u bivšoj Jugoslaviji.

 

View this post on Instagram

 

“Do not go gentle into that good night. Rage, rage against the dying of the light!” #otpor #bratstvoijedinstvo #samozajedno #samozajednomozemopobijediti #sarajevo #srebrenica #zagreb #vukovar #beograd #vučko #zagi #pobednik #dylanthomas


A post shared by Midhat Kapetanović (@midoka5) on

Zagija je nacrtao jedan od prvaka Zagrebačke škole animiranog filma Nedeljko Dragić, koji je sudjelovao i u kampanji za Olimpijadu u Sarajevu 1984. čiji je simbol bio – Vučko.

Mali vuk koji je uzeo Pobjednikov mač i pokušava ga zaštititi, predstavlja Sarajevo. Vučka je dizajnirao slovenski slikar Jože Trobec, a u reklamama mu je glas posuđivao Zdravko Čolić.

Na crtežu koji je ovih dana preplavio društvene mreže Zagi i Vučko pokušavaju pridići i obraniti Beogradskog pobjednika, koji se našao na koljenima, iscrpljen i slomljen u nasilnim prosvjedima kod Skupštine.

Podsjetimo, Beograd je i četvrti dan zaredom poprište velikih prosvjeda i nereda koje prati i nasilje.

(VIDEO) Podrška iz susjedstva! U Beogradu pljeskali za Zagreb, u Sarajevu Zagi i Vučko

Komentari