Znate li koliko su stari avioni u kojima letite? Donosimo listu najmlađih svjetskih flota

Pixabay

Ch-aviation, švicarska tvrtka sa zagrebačkom adresom, obznanila je imena svjetskih prijevoznika s najmlađim flotama, mjereno u prosječnoj starosti flote zrakoplova. Putnici će uživati u letovima najmlađim zrakoplovima u Aziji, dok je u globalno na vrh liste izbio “Norwegian Air Sweden”. “VietJetAir”, vijetnamski prijevoznik ima najmlađu flotu među velikim prijevoznicima, dok je “Aeroflot” ponio krunu najmlađe flote među vrlo velikim zrakoplovnim prijevoznicima.

Analiza podataka više od 30,000 aktivnih zrakoplova u komercijalnom prijevozu pokazala je da je prosječna starost zrakoplova na svjetskoj razini je 12 godina. Ovo uključuje i putničke i teretne zrakoplove.

Najmlađa flota nalazi se u Aziji, prosječne starosti od samo 8,5 godina. Najstariji zrakoplovi su u Africi i Ocenaiji, gdje je prosječna starost flote veća od 16 godina.

“Naši podaci jasno pokazuju da azijski zračni prijevoznici, posebno niskotarifni, pokazuju brzi rast. Ovakav rast u kombinaciji s dostupnim kapitalom doveo je do situacije da se najmlađe flote zrakoplova nalaze u tom dijelu svijeta” rekao je Thomas Jaeger, CEO ch-aviationa.

“Norwegian Air Sweden”, zrakoplovni prijevoznik s globalno najmlađom flotom, ima malu flotu od 5 zrakoplova prosječne starosti od samo 0,74 godine. Zanimljivo, među tri najmlađa prijevoznika nalazi se još jedan prijevoznik iz “Norwegian” grupe. “Norwegian UK” zauzeo je treće mjesto na ovoj listi, odmah iza “Wizz Air UK”.

Zanimljiv je fenomen da najmlađe flote u Europi pripadaju prijevoznicima koji posluju kao brendirane podružnice prijevoznika. Neizvjesnost Brexita, snižavanje operativnih troškova i niz drugih razloga uzrok su stvaranju podružnica u drugim zemljama i u mnogim slučajevima, seljenju zrakoplova u register tih zemalja. Dobri primjeri su “Norwegian”, “Wizz Air”, “Ryanair” i “SAS” – svi ovi prijevoznici nalaze se među pet najmlađih u Europi.

Niskotarifni prijevoznik iz Saudijske Arabije, “flyadeal”, s flotom od 12 zrakoplova prosječne starosti od nešto više od godinu dana najmlađi je prijevoznik u Aziji. Najmlađa flota u Južnoj Americi, također, pripada niskotarifnom prijevozniku, u ovom slučaju čileanskom “JetSMART”-u. Zanimljivo, u oba slučaja, prijevoznici su započeli s operacijama u 2017. godini.

Kenijski niskotarifni prijevoznik “Jambojet” predvodi listu afričkih zrakoplovnih kompanija s prosječnom starosti zrakoplova od 4,3 godine.

Kanadski regionalni prijevoznik, “WestJet Encore” i “Air Tahiti” iz Francuske Polinezije zrakoplovni prijevoznici su koji predvode u svojim regijama s prosječnom starosti flote od oko 4 godine.

“Kako je proces obnove flote kod zrakoplovnih prijevoznika s velikim flotama puno kompleksniji i zahtjeva više kapitala od malih prijevoznika, njihove smo flote sagledali zasebno”, rekao je Thomas Jaeger.

“U kategoriji zrakoplovnih prijevoznika s 50 i više zrakoplova, vidimo da listom dominiraju azijski niskotarifni pirjevoznici. A listu prijevoznika s flotom od 100 i više zrakoplova predvodi ruski nacionalni prijevoznik Aeroflot.”

Gdje se u ovim brojkama nalazi Hrvatska? Uzimajući u obzir dva komercijalna prijevoznika, “Croatiu Airlines” i “Trade Air”, u Hrvatskoj se leti na zrakoplovima prosječne starosti 17,4 godine, a najmlađi je zrakoplov DHC-8-400 iz flote “Croatia Airlines”-a star 9,5 godina.

Screenshot
Screenshot


Komentari