Znate li koliko se puta Zagreb zatresao od 22.3.? Jako, ali baš jako puno…

foto.EMSC

Od razornog potresa koji je pogodio zagrebačko područje 22. ožujka do danas zabilježeno je nešto više od 2400 potresa. Među njima je više od 180 onih koje su ljudi osjetili dok veliku većinu ipak gotovo nitko nije osjetio, objasnila je voditeljica Seizmološke službe RH Ines Ivančić danas u HRT-ovoj emisiji Studio 4.

“Među njima ima i slabijih, ti su potresi vrlo karakteristični u ovom našem kraju što gotovo uvijek budu popraćeni tutnjavom, koja je vrlo neugodna. Tih ima zaista puno. To je jako puno potresa u kratko vrijeme”, rekla je Ivančić.

Ivančić je kao i mnogi drugi seizmolozi ponovila da se na žalost ne može predvidjeti  koliko će potresa biti, koliko će drugo trajati ni koje će jačine sljedeći potres biti. Navela je da se najveći broj potresa dogodio od 22. ožujka do 14. travnja.

U emisiji je gostovala i klinička psihologinja Sanja Jusufbegović koja je komentirala kako su joj je nakon velikog potresa često javljali roditelji koji su tražili psihološku pomoć za svoju djecu. Dodala je i kako odrasle osobe na žalost teže govore o toj traumi.

“Ali ono što nas odrasle češće navede da zatražimo pomoć su tegobe na tjelesnom planu, govorimo o psihosomatici, bolovima u trbuhu, bilo je izuzetno puno pritužbi na vrtoglavice, na osjećaj glavobolja i ostalih somatskih senzacija s kojima se teško nosimo”, rekla je Jusufbegović.


Komentari