Znate li koliko je novaca Vlada dobila od donacija? Ne žele baš sve otkriti

Ilustrativna fotografija (foto: Luka Gerlanc / CROPIX)

Na dva donacijska računa za pomoć Hrvatskoj u slučaju koronavirusa, ali i za pomoć Zagrebu u slučaju potresa, od odluke Vlade Republike Hrvatske sa sjednice održane 24. ožujka 2020. godine, Ministarstvo financija, koje je zaduženo za praćenje tih donacija, tri je puta objavilo prikupljene iznose iako je na službenoj stranici Vlade, koronavirus.hr, nakon prve objave donacija pisalo kako će se iste objavljivati svaki tjedan, krajem istoga.

To se pak nije dogodilo, a iznose objavljuju kako im padne na pamet. Tako smo ih 17. lipnja i mi upozorili kako iznos nisu objavili neko vrijeme pa su se isto udostojili učiniti za dva dana, 19. lipnja.

Tako stoji kako je u razdoblju od donošenja odluka do 18. lipnja 2020. na navedene račune uplaćena su sredstva kako slijedi:

  • u akciji „Zajedno za Zagreb“ uplaćeno je 15.618.851,68 kuna
  • u akciji „Hrvatska protiv koronavirusa“ uplaćeno je 25.975.577,76 kuna.

“Sredstva donacija uplaćena u inozemnim valutama evidentirana su u kunama po srednjem tečaju Hrvatske narodne banke na dan uplate”, napisali su.

Uz to, dodali su i pismo zahvale koje glasi ovako: “Vlada Republike Hrvatske zahvaljuje svim uplatiteljima na prikupljenim financijskim sredstvima od donacija namijenjenih za sanaciju posljedica najjačeg potresa u posljednjih 140 godina koji je pogodio grad Zagreb i okolicu te na sredstvima uplaćenim za borbu protiv epidemije koronavirusa COVID-19”.

Zanimljivo, vremena nisu našli za konkretne odgovore na pitanja kako, kada i na što će se iznosi iskoristiti. Nisu otkrili ni kako će sada, tehnička Vlada, i može li ona uopće, ta sredstva raspodijeliti sama ili će građani čekati da to učini iduća.

Sljedeće godine Vlada daje nacionalnu naknadu od 800 kuna mjesečno: Evo tko će ju sve dobivati


Komentari