Znate li koje sve bolesti mogu prenositi komarci? Evo što kažu stručnjaci

Pixabay

Osim što su izrazito dosadni i to posebno noću, komarci su neugodni jer mogu prenositi razne bolesti, a najpoznatije i najopasnije su svakako dengue groznica, Chikungunye te groznica Zapadnog Nila. Kakva je pojavnost ovih bolesti, otkrili su stručnjaci s Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ”Dr. Andrija Štampar” za Index.

“Sporadični autohtoni slučajevi ili manja grupiranja oboljelih od dengue groznice povremeno se javljaju u Europi nakon što se Dengue virus unio putem viremičnih bolesnika u zemlje gdje su se udomaćili tigrasti komarci. Uz pojavu zaraženih osoba i prisutnost tigrastih komaraca, kao i  povoljnih vremenskih uvjeta visoke aktivnosti tigrastog komarca, moguća je pojava oboljelih osoba.

Većina zaraženih osoba jest asimptomatska ili se manifestira simptomima blaže bolesti praćene temperaturom. Simptomi uključuju nagli nastanak temperature u trajanju prosječno 2-7 dana, praćene jakom glavoboljom, bolovima iza očiju, bolovima u zglobovima i osipom. Najteži slučajevi oboljenja koji se mogu komplicirati i smrću razvijaju se u manje od 5% slučajeva.

Rizik pojave oboljelih osoba od Chikungunye kao i mogućnost širenja bolesti, identificirana je u Europi 2007. godine u Italiji. Od tada se u doba sezone aktivnosti tigrastih komaraca pojavljuju oboljeli u desetak europskih zemalja; od kojih je 41% prijavljenih oboljelih osoba steklo infekciju u inozemstvu u zemljama gdje je Chikungunya virusna infekcija široko udomaćena. Većinu ostalih zaraženih osoba čine osobe koje se nisu zarazile na putovanju, nego su rezultat lokalnog širenja bolesti.

Kod oboljelih osoba javlja se visoka temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima i jaki bolovi u zglobovima najčešće ekstremiteta. Gotovo polovina zaraženih razvija osip (makulo-papularni), oboljela djeca imaju izraženiju kliničku sliku osipa sa mogućom pojavom krvarenja iz desni i petehija po koži. Na bolest je potrebno pomisliti pri pojavi prethodno navedenih simptoma u doba sezonske aktivnosti tigrastog komarca.

Od 2010. pa do danas svake godine  bilježe se slučajevi oboljelih od groznice Zapadnog Nila, a neke godine poput 2012-2013 i 2018. karakterizirane su velikim brojem prijavljenih oboljelih osoba. Većina je osoba zaraženih virusom Zapadnog Nila asimptomatska; u otprilike 20-40% zaraženih osoba javljaju se simptomi bolesti nalik gripi. U pojedinih zaraženih osoba razvija se  groznica Zapadnog Nila i encefalitis Zapadnog Nila (<1% zaraženih osoba) s kliničkom slikom zahvaćenosti središnjeg živčanog sustava odnosno simptomima upale mozga i moždanih ovojnica kao i akutne mlohave kljenuti.

Prema izvješću ECDC-a u od početka sezone u  2019. godini do 13. lipnja nije prijavljen niti jedan slučaj pojave oboljenja od groznice Zapadnog Nila u ljudi i životnija u zemljama EU i zemljama u okruženju”, pojasnili s Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’.”

Prevencija

Što se tiče prevencije poručili su da da niti za jednu od navedenih bolesti ne postoji dostupno cjepivo, ali niti specifično liječenje. Stoga je jedini način na koji se može prevenirati da se prilikom boravka na otvorenom u doba visoke aktivnosti komaraca koji mogu prenijeti gore spomenute bolesti nosi odjeća koja prekriva većinu tijela. Preporučuje se također koristiti sredstva za odbijanje insekata (repelenata) sukladno uputama proizvođača na dijelove tijela nepokrivene odjećom. Osim osobnih zaštitnih mjera, potrebno je provesti mjere u okolišu – uništiti sva legla komaraca u neposrednoj blizini koje čovjek sam generira ostavljajući razne posude na svom prozoru, balkonu, vrtu ispunjene vodom iz kojih izlijeću tisuće komaraca.

Svaku prijavu oboljenja potrebno je detaljno epidemiološki istražiti i poduzeti adekvatne mjere sprečavanja širenja bolesti što se u Zagrebu redovito čini kako bi se spriječilo moguća pojava sekundarnih slučajeva, poručili su.


Komentari