Znate koliko sati dnevno vaš učenik mora učiti? MZO donio preporuke

Foto: Josko Ponos / CROPIX

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je Preporuku o organizaciji radnoga dana učenika tijekom održavanja nastave na daljinu u kojoj navode kako nastava na daljinu ne podrazumijeva da učenici samo čitaju udžbenik i rješavaju zadatke po uputama nastavnika, odnosno ne smije se svesti na to da učenici uče potpuno samostalno, a da im nastavnik ne objasni kontekst.

Ministarstvo je preporuku odlučilo poslati s obzirom na tvrdnje kako neki učenici imaju više, a neki manje opterećenja po pitanju isporuke obrazovnih sadržaja, a uputilo ju je učiteljima, nastavnicima, učenicima i njihovim roditeljima, no ključnu ulogu imaju upravo učitelji.

“Nastavnik ne smije jednostavno uputiti učenike na videolekcije bez dodatnih uputa, praćenja i podrške, a nije dobro ni da se učenika previše optereti ili da se poučavanje prebacuje posredno na roditelja, to je također jedan od razloga davanja ovih preporuka”, ističu.

Učenik, dodaje se, treba posvetiti podjednako vremena proučavanju pripremljenoga materijala, kao i samostalnome radu, a cilj je da s vremenom postane sve samostalniji i odgovorniji za vlastiti proces učenja.

Uz opremu za nastavu na daljinu i udžbenike, učenicima je potrebno kod kuće organizirati mirni kutak za učenje, a preporučuje se i uvođenje redovite strukture radnoga dana.

Obrada nastavne jedinice u 60 minuta može se podijeliti na 15 minuta videolekcije, 15 minuta učenik govori ili piše na temelju zadatka iz videolekcije, a preostalih 30 minuta rezervirano je za samostalni rad učenika.

Učitelji trebaju voditi računa o opterećenju učenika, a to podrazumijeva da se trebaju postići planirani odgojno-obrazovni ishodi, ali i da u sadržajima treba razlučiti ono što je bitno od onoga što je sporedno ili nije nužno, stoji u preporukama.

Materijalima dostupnim u nekome od centralnih servisa učitelji trebaju pridružiti i svoje materijale i upute te pratiti učenika, “ali tako da sve bude u razumnim i prihvatljivim vremenskim okvirima te prilagođeno spoznajnim mogućnostima učenika”.

Materijal za učenje, navodi MZO, ne smije se svesti samo na jedan izvor ili na čitanje iz udžbenika. “Važno je davati i jasne upute kako istraživati temu i doći do drugih vjerodostojnih izvora, posebno onih na internetu”, ističu.

Za učenike razredne nastave preporučuje se pet sati učenja, što uključuje učenje i poučavanje, za učenike predmetne nastave šest sati, za srednjoškolce sedam, a za maturante osam sati na dan.

Komentari