Životni partneri koji su se godinama borili za udomljavanje djece sada su dobili važno priznanje

Facebook/Ivo Šegota

Životni partneri koji su se godinama borili za pravo na udomljavanje djece, Ivo Šegota i Mladen Kožić, dobitnici su ovogodišnjeg Priznanja za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava “Krunoslav Sukić”.

To priznanje dodjeljuje Centar za mir, nenasilje i ljudska prava – Osijek. Kako su obrazložili, oni su to prizanje dobili “za ustrajan i nepokolebljiv nenasilan otpor i djelovanje kojim su ostvarili pravo istospolnih partnera na udomljavanje. Priznanje su dobili i zato što su svojim djelovanjem unaprijedili mogućnosti za djecu bez roditeljske skrbi, očuvali vlastito dostojanstvo i pridonijeli širenju prostora uključivog društva u Hrvatskoj”, prenosi Telegram.

Podsjetimo, Šegota i Kožić borili su se cijeli niz godina s pravosuđem da mogu udomiti djecu, a to im je na kraju dopustio Ustavni sud. Ove godine su udomili dvoje djece.

U obrazloženju se navodi i “kako su strpljivim, argumentiranim, hrabrim i javnim nastupima utjecali na dvije stvari; pružanje šansi napuštenoj djeci koja čekaju svoju priliku za dostojan život, kao i na borbu protiv diskriminacije kojoj je LGBT zajednica u Hrvatskoj izložena”.

Nagrada i priznanja “Krunoslav Sukić“ namijenjeni su pojedincima, organizacijama i institucijama za osobit doprinos u zaštiti i promociji ljudskih prava i sloboda čovjeka i dosljedno promicanje kulture mira i nenasilja u Hrvatskoj. Ime nosi po Krunoslavu Sukiću, koji je početkom 90-ih, tijekom rata, sudjelovao u stvaranju ideje i osnivanju Centra za mir, nenasilje i ljudska prava, Osijek.


Komentari