‘ZGRADA SE ZATRESLA’ Probijanje zvučnog zida preplašilo Zagrepčane! MORH se oglasio sat vremena kasnije

MIG, Foto: MORH

Građane Zagreba i okolice uznemirio je gromoglasan zvuk nešto iza podneva. Naime, oko 12. 16 sati na aplikaciji EMSC pojavio se niz komentara građana.

“Ogromna eksplozija u Dubravi”, “Jak udar u Bukovcu”, “Zgrada u Novom Zagrebu se zatresla, čulo se kao eksplozija”, “Snažna eksplozija, tresli su se prozori na Trešnjevci”, “Zvuk kao eksplozija, ništa se nije treslo”, “Čuo se jaki zvuk”, neki su od komentara Zagrepčana.

MORH: ‘Lete lovački avioni’

Seizmološka služba se nije oglasila, a ni EMSC nije utvrdio da se radi o potresu.  Ministarstvo obrane RH također nije objavilo obavijest da su u tijeku preleti i moguće probijanje zida, ali su se oglasili sat vremena nakon što je zvuk odjeknuo Zagrebom. Oko 13.15 sati, MORH je priopćio:

“U okviru zadaća Hrvatskog ratnog zrakoplovstva piloti 191. eskadrile lovačkih aviona 91. krila u subotu, 2. srpnja,  u vremenu od 12 do 14 sati provode letove tijekom kojih se može očekivati probijanje zvučnog zida.

Sve aktivnosti provode se u područjima propisanih zona letova sukladno regulativi i pravilima koji reguliraju uporabu zračnog prostora u Republici Hrvatskoj.

Letovi se provode na području Zagrebačke, Požeško-slavonske, Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske, Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije na visini iznad 10 000 metara, uz pridržavanje svih sigurnosnih mjera.”, priopćili su i zamolili građane za razumijevanje.

Sirena za uzbunu

Prije nego što je došlo do probijanja zvučnog zida, začula se sirena što je dodatno preplašilo pojedine ljude. Podsjetimo, radi se o provjeri sustava javnog uzbunjivanja koja se provodi svake prve subote u mjesecu u 12 sati.

“Redovno ispitivanje ispravnosti sustava javnog uzbunjivanja provodi se svake prve subote u mjesecu u 12 sati oglašavanjem znaka „prestanak opasnosti“, čime se kontrolira funkcionalnost sustava javnog uzbunjivanja, a ujedno uvježbava rukovanje sustavom i provjerava djelotvornosti protokola potpisanih s elektroničkim medijima”, navodi se na stranicama Civilne zaštite Republike Hrvatske.


Komentari