ZVIJEZDE SA SREDNJAKA! Gvardiol je tek novo ime na zvjezdanoj listi Srednjaka. Evo tko još dolazi iz tog kvarta

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Otkako je Joško Gvardiol postao novi mladi junak Vatrenih na svjetskom prvenstvu u Katru i ekspresno počeo puniti naslovnice saznali smo i puno detalja od njemu. Između ostalog kako je odrastao u zagrebačkom kvartu Srednjacima o čemu nam je govorio i njegov dobar prijatelj Matej Cipar.

“Bez obzira koliko je postao poznat i koliko ga svi znaju, on je i dalje ostao isti. Uvijek možemo o svemu pričati i zezati se. Nije mu slava udarila u glavu. On još uvijek govori da bi se najradije vratio tu na Srednjake i da je tu najbolje vrijeme provodio”, otkrio je Matej.

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

“Šaka sa Srednjaka”

No Joško Gvardiol samo je najnovije ime na zvjezdanoj listi Srednjaka. Dovoljno je za početak reći samo “Šaka sa Srednjaka”.

Željko Mavrović bio je boksački prvak Europe tri godine za redom (od 1995. do 1997.), s čak sedam uspješnih obrana naslova. Potvrdio je to i sjajnom borbom s Lennoxom Lewisom 1998. u borbi za svjetski naslov u teškoj kategoriji, u kojoj su prethodni uspjesi Lennoxa Lewisa prevagnuli pri bodovanju borbe, kojom je naslov dodijeljen Lewisu. Zlatna rukavica kao najveći trofej u povijesti hrvatskog boksa, dva naslova hrvatskog sportaša godine, sve su to samo neke od uspomena na doista veliku karijeru jednog od najvećih sportaša koje je Hrvatska imala. U jednom intervjuu Mavrović je govorio o tome kakvi su Srednjaci bili za vrijeme njegovog djetinjstva.

“Nekad su Srednjaci bili zadnje naselje prije sportskih terena na Jarunu. Mi smo iz mjeseca u mjesec nešto trenirali, ragbi, karate, budokai je došao u nekom trenutku, cijelo vrijeme paralelno nogomet u NK Savi. Trenirao sam i košarku, bio i na drugim borilačkim sportovima, kung fu…”, rekao je Mavrović tom prilikom.

Tajči i “Šaka sa srednjaka” 

U društvo sa Srednjaka ulazi i nekadašnja zvijezda hrvatske estrade Tatjana Matejaš poznatija po nadimku Tajči. Tajči je odrasla u najdužoj zgradi na Srednjacima, u Hećimovićevoj 15 na petom katu i jednom prilikom rekla kako su Srednjaci bili odličan kvart za odrastanje.

Foto: Biljana Gaurina / CROPIX

U jednom intervjuu prisjetila se i druženja na klupicama  s jednim dečkom koji će ostati zabilježen u povijesti boksa, naime “Šaka sa Srednjaka” samo je godinu dana stariji od Tajči.

“Nisam bila baš previše popularna ili se izdvajala nečime u školi. Bila sam odlična učenica, štreberica, a takve, znamo, nisu baš popularne. Imala sam velike snove i želje. Htjela sam jednog dana pjevati i dotaknuti puno srca. I u toj grupi prijatelja bio je i Željko Mavrović. U jednom trenutku smo se nekako našli, jer su se meni počeli rugati, a ni prema njemu baš nisu bili dobri, jer je plesao u folklornoj grupi. I sjedili smo na toj klupici na Srednjacima jedne večeri, i on je rekao ‘Znaš kaj, jednog dana ja ću biti prvak. Ostvarit ću taj san.’ Na to sam mu ja rekla: ‘Jednog dana ja ću postati zvijezda.’ I smijali smo se tome sjedeći pod zvijezdama. Sjetila sam se tog trenutka kad su nam se snovi oboma ostvarili”, ispričala je.

foto m.petrisa
Foto: Damir Krajac / CROPIX

“Zagrebačka diva sa Srednjaka”

Društvo upotpunjava još jedna glazbenica. Josipa Lisac, jedna je od najpoznatijih hrvatskih pjevačica koju mnogi smatraju glazbenom divom i ikonom stila poznatoj po svom pomalo ekscentričnom izgledu, prepoznatljivom glasu i izvrsnom glazbenom izričaju.

Ona je pak prilikom jednog medijskog istupa otkrila kako je na Srednjacima od 1976. godine.

“Tu smo došli Karlo i ja, a tu sam i danas. Tu gdje ja živim i danas stanuje ljubav. Kada sam živjela u svom prvom kvartu, dio grada gdje danas stanujem bio mi je kao odlazak u neko drugo mjesto. Danas je cijeli moj grad istodobno i moj kvart. Pa ako gledamo zemljopisno, cijela je Hrvatska kao kvart nekog europskog grada. Zagreb je grad u kojem sam imala lijepo djetinjstvo, sjećanja. Tu sam upoznala i Karla. Često bismo on i ja šetali uz Savu, po Maksimiru…”, u svom je stilu prenijela svoja sjećanja i osjećaje diva sa Srednjaka.

Foto: Boris Kovacev / CROPIX


Komentari