ŽUSTRA RASPRAVA Nižu se reakcije Zagrepčana na Hod za život: ‘Lažna plemenitost bez pokrića… Neka prošetaju do Banije’

Hod za život (Foto: Tomislav Kristo / CROPIX)

U Zagrebu se u subotu održao sedmi po redu  Hod za život, pod geslom “Život je zakon!”, hodati za zakonsku i svaku drugu zaštitu nerođenog djeteta, njegove majke, oca, cijele obitelji. Okupio se velik broj ljudi, pjevale su se domoljubne pjesme i održali pro life govori. Promet u centru grada bio je zatvoren tijekom popodneva, a na Trgu bana Jelačića hodače je dočekala nekolicina kontraprosvjednika s porukama “Hod za mržnju prema ženama”.

Što o ovom događaju misle Zagrepčani i koliko ih je sudjelovalo u današnjem Hodu, odlučili smo doznati putem fotoankete na Facebook profilu portala Zagreb.info. Na pitanje “podržavate li Hod za život” nanizalo se gotovo dvije tisuće komentara.

Dio građana je za, neki povorku smatraju licemjernom, a drugi su jasno rekli ne.

‘Za život uvijek, za smrt nikad’

“Pitanje treba biti postavljeno onima što su protiv života! Naravno da podržavam”, “Da , predivna inicijativa , žalosno je da uopće moraju dokazivati što je život, ali to je napredno 21.st”, “Naravno da podržavam! Što ima veće i plemenitije od borbe za život? Za mene ne”, “Za život uvijek, za smrt nikad”, neki su od komentara podrške.

Bilo je i onih koji su Hod nazvali cirkusom.

‘Život djeteta da, ali ovaj cirkus ne’

“Da, ali- dostojanstven život, život gdje majke djece sa posebnim potrebama imaju dostojnu naknadu, gdje umirovljenici imaju mirovine dostojne života u mirovini, gdje žena koja nosi dijete sa velikim oštećenjima može koristiti svoje pravo na prekid trudnoće! Takav život. A ovo klerofašističko paradiranje po gradu ne!”, istaknula je jedna čitateljica, a druga se nadovezala.

“Život djeteta svakako podržavam ali ovu cirkusariju od Markićke i njenih gluposti ne podržavam. Sve vi majke koje zajedno sa njom cirkusirate po gradu nadam se da se niste nikada našli u situaciju u kojoj se trenutačno nalazi Mirela Čavajda ,a ja joj iskreno od srca želim da se nakon ovog svega što prije oporavi (ukoliko je to uopće moguće)”, poručila je.

‘Licemjerno je što se prebacuje Hodu za život’

Dio građana istaknuo je da je ovaj Hod dio demokracije.

“Neka hodaju, ako mogu drugi zašto oni ne bi hodali? Licemjerno je da njima predbacujete jedno i da nitko od njih ne posvaja ili ne zbrinjava napuštene, a ovi što imaju kontra mišljenje radije udome mačku ili psa a drugima sole pamet o slobodi govora i tijela! Neka pobačaj košta 5000 eura i ako je on nužan zbog medicinskog razloga neka ga plati HZZO, a ukoliko je dotična u današnje vrijeme kontracepcijskih sredstava ostala trudna zbog boljeg doživljaja seksa onda neka fino lijepo plati i pozove se na priziv savjesti. Ako ga mogu imati doktori onda neka to imaju i žene koje to žele učiniti”, napisao je jedan čitatelj.

‘Neka prošetaju do Petrinje i Gline’

Brojni su se složili s komentarima da bi ljudi iz povorke trebali hodati i za osobe u potrebi i one koji su u teškoj situaciji.

“Lažna plemenitost bez pokrića, ako žele hodati za život prvo neka pokupe djecu iz Nazorove, neka pomažu one koji svaki dan stoje u redu za pučku kuhinju, a mogu i na Baniju. Neka prošetaju od Petrinje do Gline i organiziraju gradnju bar jedne kuće! E to bi bio hod za život i dostojanstvo živih bića, ali za tu plemenitost se treba raditi i odricati i trošiti vlastite novce, a ovo razgledanje izloga na račun poreznih obveznika ne podržavam”, stoji u komentaru.

‘Ova skupina hoda u jednom smjeru’

“Hod za život je skupina koja hoda u jednom smjeru, brine o pravu na život bez razlike kakav budeš ga imao. Zašto ne brinu da do 15 godine starosti djeca imaju besplatnu hranu, odjeću, obuću, besplatan vrtić, besplatno školstvo, obaveznu zdravstvenu skrb? Ovo mi liči samo na oduzimanju prava obitelji i žene da sama odlučuje o svom tijelu o broju članova svoje obitelji, a da ne govorim kad se zna da žena bude rodila dijete sa teškom i neizlječivom bolešću. Koja licemjernost osoba koje razmišljaju samo u jednom smjeru”, zaključak je jedne čitateljice.


Komentari