Zrinjevac u ruhu secesije: Izložba u srcu Zagreba

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Poznati zagrebački park,  u subotu, 30. ožujka, od 10 do 18 sati postaje središte secesije, pravca koji je obilježio početak 20. stoljeća. Za one koji žele znati više, u 11:30 predviđena je vođena tura Secesijskom turističkom rutom Osijek i Subotica u srcu Zagreba.

Samo dan nakon osječke izložbe na Trgu slobode, cjelodnevna izložba o ljepoti secesije Osijeka i Subotice seli u središte Zagreba.  Fotografije Marina i Domagoja Topića, vraćaju vas u zlatno doba arhitekture i urbanizma ova dva grada. Izložba otkriva dva različita stila secesije – jedan pod utjecajem bečke, a drugi mađarske škole.

Sjecišta tokova željezničkih pruga, brodskih linija, cestovnih pravaca i trgovine Carstva ucrtale su Osijek i Suboticu na kartu austrougarskih gradova. Direktnom linijom iz moćnog Beča i Budimpešte, ovdje su se slijevale najsuvremenije ideje i rješenja arhitekture i urbanizma, trendovi izgradnje velebnih vila s predvrtovima, bogatih secesijskih ukrasa i moćnih kovanih ograda. 

Projekt, simboličkog naziva S.O.S., bavi se stvaranjem i promocijom Secesijske turističke rute Osijeka i Subotice. Ukupna vrijednost projekta je 1.066.007,64 eura, a sufinanciran je kroz Program INTERREG IPA CBC Croatia – Serbia 2014.-2020. Provodi se tijekom 24 mjeseca, a za cilj ima razvoj, integraciju, upravljanje i promociju zajedničkog kulturno-turističkog proizvoda temeljenog na secesiji, kroz revitalizaciju kulturne baštine te uspostavu i promociju nove rute kulturne baštine koja povezuje Osijek i Suboticu.

Nositelj projekta je Turistička zajednica Grada Osijeka, a partneri su Grad Osijek, Grad Subotica, Turistička organizacija Grada Subotice i JU Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije.


Komentari