‘U zračnoj luci Franjo Tuđman sigurnost je ozbiljno ugrožena’

FOTO: Facebook / Zračna luka - Zagreb Airport

Ščuric je naveo primjere zbog kojih se trebamo ozbiljno zabrinuti.

Zrakoplovni analitičar Alen Šćuric u kolumni objavljenoj na portalu Tango six upozorio je da je sigurnost u zagrebačkoj zračnoj luci Franjo Tuđman ozbiljno ugrožena. Zrakoplovni analitičar osvrnuo se na incidente oko preusmjeravanja letova u druge zračne luke te o kašnjenju leta jer nikoga nije bilo tko bi mogao utovariti prtljagu u avion. Ovi događaji, o kojima su već pisali svi mediji, nisu ozbiljna prijetnja, no Ščuric je naveo primjere zbog kojih se trebamo ozbiljno zabrinuti.

 

Dio njegove kolumne prenosimo u cijelosti:

U prvom je slučaju putnik kasnio na let za Zurich. I odlučio je otvoriti vrata već zatvorenog gatea pomoću tipke za slučaj opasnosti. Ne samo da je u tome uspio, nego dok je nesmetano bauljao stajankom, prepoznao je svoj kofer na traktoru, pa je zamolio vozača da kofer i njega odbacio do aviona. Ovaj je to i učinio, a handling agent i kapetan aviona su mu dozvolili ukrcaj na let. I sad se postavlja nekoliko pitanja. Kako je moguće da je putnik izašao na stajanku, a da ga sigurnost Zračne luke u kratko vrijeme nije presrela?

Zbog nenaviknutosti za kretanje po stajanci mogao je upasti u motor aviona ili pasti pod avion ili neko drugo aerodromsko vozilo, poginuti, napraviti enormnu materijalnu štetu. Kako je moguće da takva osoba minutama putuje po stajanci i pritom prođe više od kilometra. Na stranu vozač traktora koji ga je „odbacio“ i time prekršio niz pravila. Na stranu i kapetan te agent koji su ga trebali prijaviti policiji. Ovdje je pitanje sigurnosti i koliko je zagrebačka zračna luka sigurna ako običan priprost putnik uspije odšetati do aviona. Ovo je ozbiljno sigurnosno pitanje.

Drugi događaj je još gori. Vozač Ubera, Damir M. (51 godina) je 23.6. u 21:58 sati, krivo skrenuo, bez problema prošao kroz tehničku rampu za servisna vozila zračne luke, ušao na stajanku, okrenuo se i pokušao izaći. Policija i zaštitari su ga presreli kod te iste rampe u povratku. Ustanovilo se da je vozač imao čak 1,1 promila alkohola u krvi. E sad, pobogu, kako je ovo moguće? Pa na toj rampi se sva vozila detaljno pregledavaju, čak i cisterne koje tu ulaze više desetaka puta svaki dan.

Kako je moguće da vozilo neovlašteno uđe na stajanku? Tehnička zaštita mora biti takva da se ovo ne može desiti. Tu ljudski faktor ne smije imati utjecaja. Vozilo je ušlo u strogo štićen prostor, i to sa pijanim vozačem. Pijani vozač koji je mogao napraviti ogromnu štetu, zabiti se u cisternu, avion, ne daj bože izjuriti na pisti dok avion slijeće i polijeće, te ubiti 150 ljudi, ili čak 350 da se radi o Emiratesu.

Kako je ovo moguće? Ako to može neuki pijani vozač, onda to može i klinac koji se odluči provesti, frustrirani nezaposleni bundžija koji želi svoj problem bombastično prezentirati javnosti, zeleni da spriječe zračni promet, anarhisti koje žele napraviti kaos, slučajni vozač koji se nije snašao. Svi oni mogu napraviti ogromnu štetu ili nesvjesno ubiti stotine ljudi.

A ako to mogu obični neuki ljudi, što onda može istrenirani terorist. Zagreb je jedan od glavnih gradova Europske unije, organizacije koja je posljednjih godina na meti terorističkih skupina. Te skupine uspijevaju tamo gdje je osiguranje na ogromnom nivou, gdje se pazi svaka sitnica. Kakvu poruku oni dobivaju ako na našoj zračnoj luci putnici mogu odšetati do udaljenog aviona i još ih kao stopere primi traktor za prijevoz prtljage. Ako kroz rampu koja bi se morala ekstremno kontrolirati na više sigurnosnih nivoa može proći cijelo jedno vozilo. Koje umjesto pijanog vozača može biti prepuno eksploziva.

Pretjerujem? O ne. Ovo je toliko ozbiljan sigurnosni problem da bi, ako bi se dogodio u Parizu ili nekom drugom gradu padale glave. Ovako nešto nije samo neprihvatljivo, ovako nešto zadire u najviše državne sigurnosne prijetnje, rizike koji su bitno iznad Zračne luke Zagreb.

Oba incidenta dogodila su se prije više dana. Što je CCAA napravila povodom njih? Nadam se da Zračna luka Zagreb neće za ova dva incidenta i ponovo biti kažnjena sa smiješnih 50.000 kuna, jer ovdje su problemi daleko ozbiljniji, nego da će CCAA učiniti sve da se ovako nešto ni slučajno više ne smije desiti, kako kažnjavanjem, tako i ozbiljnijim nadzorom, zahtjevima, obveznim instrukcijama i ozbiljnim pritiskom na Zračnu luku Zagreb. I ne samo CCAA, ovdje posla ima i za bitno ozbiljnije institucije koje se bave sigurnošću države.

Na kraju ovdje i ponovo treba postaviti pitanje kako to koncesionar upravlja Zračnom lukom, zašto se država nije zaštitila koncesijskim ugovorom, tko je odgovoran za ovakvo stanje i kako je kažnjen. I to ne samo sa strane Zračne luke Zagreb nego i onih koji su dozvolili ovakvo neprimjereno ponašanje koncesionara. Još bitnije je što država mora napraviti, i to hitno, da se ovakve stvari u budućnosti ne ponove. Četiri velike sramote, dva ozbiljna sigurnosna upada. Mislim da je stvarno dosta! Puno previše!


Komentari