Zračna luka Zagreb bilježi porast broja putnika u siječnju, no slijedi veliki pad

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Sve hrvatske zračne luke u siječnju su ukupno zabilježile blagi porast broja putnika od 0,4 posto u odnosu na siječanj 2019., a statistički podaci sa njihovih web stranica pokazuju da se sličan trend nastavio i u veljači.

U siječnju je na svih devet zračnih luka u Hrvatskoj, po podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), bilo ukupno 258,2 tisuće putnika, što je taj blagi porast od 0,4 posto u odnosu na siječanj 2019., a koji zapravo “duguju” porastima na zagrebačkoj i splitskoj zračnoj luci.

Zagrebačku zračnu luku u siječnju je prošlo 201,2 tisuće putnika ili 78 posto od ukupnog broja po svim lukama, čime je ta luka u plusu od 6,4 posto u odnosu na siječanj prošle godine.

Dio tog prometa i porasta broja putnika svakako se može pripisati početku hrvatskog predsjedanja Vijeće EU-a te dijelom i tada još otvorenih aviolinija prema Europi u i iz Hrvatske.

Kada se promatraju tržišta odakle je u siječnju u Hrvatsku na zračne luke stiglo najviše putnika, na prvom mjestu su Nijemci sa daleko najviše dolazaka, 77 tisuća ili i 2,2 posto više nego ih je letjelo u u siječnju 2019.

Potom slijedi Katar sa oko 14 tisuća putnika ili 31,2 posto više, te Turska iz koje je stiglo 12 tisuća putnika u siječnju ili 4 posto više nego lani.

Slijede Francuzi, putnici iz UK, Nizozemske, Austrije, Belgije (odakle je došlo također zapaženo više putnika, za 27 posto više), Švicarske i UAR-e.

Nakon siječnja, u veljači su veće zračne luke, zagrebačka, splitska i dubrovačka, zabilježile različite pokazatelje o prometu putnika u odnosu na isti mjesec 2019., što pokazuju statistike na web stranicama tih luka.

Zagrebačka zračna luka je tako, po podacima s njihovog weba, u veljači sa 184,2 tisuće putnika i dalje u plusu od 1,7 posto u odnosu na isti mjesec 2019. Tek ostaje za vidjeti što donosi ožujak obilježen epidemijom koronavirusa koja će se itekako odraziti na promet zagrebačke zračne luke.


Komentari