Novi terminal Zračne luke Franjo Tuđman u funkciji je 2 mjeseca, a broj kašnjenja aviona povećan je 200 posto

FOTO: Facebook / Zračna luka - Zagreb Airport

Kašnjenja u predstojećim ljetnim mjesecima mogla bi biti još veća.

Novi terminal Zračne luke Franjo Tuđman u funkciji je već dva mjeseca, a problemi ga prate od samog početka. Često su reakcije putnika pune negodovanja popraćena negativnim iskustvima. Putnici su se najviše žalili na nesnosne gužve, ali i na, kako kažu, nesređenost i lošu organizaciju. Uz to su šokantne i cijene hrane, pića i parkinga.

>>> (FOTO) Putnici bijesni: Nećete vjerovati koliko u zračnoj luci naplaćuju bočicu vode i malu pizzu

Međutim, na novi terminal požalili su se avioprijevoznici, koji su za Večernji list kazali da su se kašnjenja njihovih zrakoplova drastično povećala otkako su prešli na novi terminal.

Tvrde da je prosječno kašnjenje zrakoplova povećano na 19 minuta, dok je broj kašnjenja aviona povećan 200 %. Jedan od glavnih problema s kojima se suočavaju je mali broj stajanki za zrakoplove u špicama prometa, pogotovo u onoj između 12 i 15 sati kad s Plesa ima 17 polazaka, a stajanki na novim terminalu je samo 13. Iz tog razloga oni koji ne stanu ispred novog terminala moraju na stajanki ispred stare zgrade, što znači onda kašnjenje jer se i putnici i prtljaga moraju prevoziti sa starog na novi terminal i obratno.

Pritom su i oprema i radnici zračne luke raštrkani na dva mjesta, stoga ne uspiju na vrijeme opslužiti ni avione koji su na stajankama novog terminala. Avioprijevoznici tvrde i da je na zračnoj luci premalo osoblja, da putnici prekasno stižu na ukrcaj zbog prezagušenosti na nekim točkama na aerodromu, poput kontrole putovnica. Poseban je pak problem prtljaga koju putnici u dolasku predugo čekaju pa to može potrajati i dulje od pola sata. Tu je problem, kažu, premalo ljudi koji rade u sortirnici prtljage.

>>> (FOTO) Zračna luka Zagreb opet na udaru: ‘Badava novi aerodrom, ovo je balkanski jad!’

Kašnjenja u predstojećim ljetnim mjesecima mogla bi biti još veća jer će biti znatno više putnika. U travnju je preko te zračne luke prolazilo dnevno oko 5500 putnika, a u špici sezone ta će se brojka popeti na gotovo 10.000. U Croatia Airlinesu, koja čini 50 posto prometa na Plesu, kažu da ulažu zajedničke napore s da se sve prepreke u operativnom poslovanju zračne luke riješe što prije, i to na zadovoljstvo putnika, piše Večernji list.

U Zračnoj luci Franjo Tuđman priznaju da je u travnju došlo do “određenog povećanja kašnjenja zbog različitih tehničkih i prometnih razloga”. Najveći se dio kašnjenja, navode, odnosi se na kašnjenja zrakoplova u dolasku i analogno tome uslijedilo je kašnjenje u odlasku iz Zagreba. Naglašavaju da su se kašnjenja znatno smanjila u svibnju.

Zagrebačka zračna luka danas će dočekati milijuntog ovogodišnjeg putnika. Bit će to prvi put da je jubilej ostvaren već u svibnju.

>>>Nevjerojatan događaj na ‘Franji Tuđmanu’: Hitnoj pomoći na intervenciji htjeli naplatiti parking


Komentari