Zoran Vakula: ‘Kakva godina!? Rekordna! Ne samo po temperaturi, nego i po odlascima velikana’

Facebook

Od svojeg kolege, Milana Sijerkovića, oprostio se i Zoran Vakula. Prenosimo Vakulin tekst u cjelosti:

“Kakva godina!? Rekordna! Ne samo po temperaturi zraka u mnogim dijelovima Lijepe naše, nego i po odlascima velikana. I meteoroloških. Ni šest mjeseci od dr. sc. Vesne Jurčec – prve meteorologinje HTV-a, u subotu, 8. prosinca 2018. godine napustio nas je i mr. sc. Milan Sijerković, od većine zvan i znan i kao Sijer.
Za mnoge i “profesor”.
Šef.
Meteo – legenda!
Jedan od pionira “televizijske meteorologije” koji je od 1968. godine bio redoviti gost u domovima mnogih, najprije pripremajući meteorološke priloge za TV Zagreb, zatim i HTV, sve do umirovljenja 6. listopada 2000. godine na HTV-u, za 9 dana i u DHMZ-u.
Pa ponovno od 12. listopada 2005. do 2. kolovoza 2018. u programu Nove TV.

Rodio se 5. studenoga 1935. u Baošićima u Boki kotorskoj u Crnoj Gori, kako je sam rekao u nekom od mnogobrojnih intervjua:
“…iz ribarske obitelji i htio ne htio, odmalena sam se susretao s vremenom, i dobrim i lošim. Tako sam se i naučio promatrati vrijeme, zahvaljujući najviše starim ribarima. U to vrijeme nije bilo stručnih prognoza, pogotovo ne onih za pomorce pa sam se, promatrajući predviđanja ribara, zainteresirao za meteorologiju i odlučio za taj studij.”

Diplomirao je 6. listopada 1961. godine na PMF-u u Zagrebu, potkraj lipnja 1962. položio stručni ispit, a od 1. rujna 1963. bio zaposlen u Klimatološkom sektoru tadašneg RHMZ-a, pa nakon manje od godine premješten u Odsjek za prognozu vremena i meteorološku zaštitu zračnog prostora, čiji je voditelj postao već 1. rujna 1964. I nije bio samo voditelj, nego kasnije i pomoćnik direktora. Magistrirao je na PMF-u u Zagrebu s temom „Istraživanje lokalnih vjetrova u Hrvatskoj metodom mezoanalize”… Ostalo je mnogima znana povijest…

Osim rada na Radio Zagrebu od 1964. godine i već spominjanim televizijama, predavao je i kolegij “Meteorološki praktikum” na zagrebačkome PMF-u, a i pisao mnogobrojne stručne, znanstvene i znanstveno-popularne članke, slikovnice, knjige, držao predavanja, promovirao znanost, posebice meteorologiju.
I za to čak 1991. godine dobio državnu nagradu “Fran Tućan”.
Malo prije toga i Povelju za dugogodišnji uspješan i požrtvovan rad od RHMZ-a, još prije – i Zahvalnicu s plaketom za doprinos hidrometeorološkoj djelatnosti, a 2016. i Priznanje za životno djelo od Hrvatskog meteorološkog društva.

Njegove su slikovnice i dalje “tražena roba”:
Čudesan svijet oblaka,
Mala meteorološka početnica,
Priče iz meteorološke škrinjice i
Čarolija snježne pahulje

a i stručno-popularne knjige za odrasle nalaze mnogobrojne čitatelje:
Hrvatski vremenari,
Pučko vremenoslovlje,
Bura goropadnica,
Vrijeme i klima gora i planina,
Koprivnica – uzbudljiva vremenska pozornica,
Klima s okusom vina-meteorološko vrijeme i klima Požege,
Senj – sunce grije, bura vije,
Istarska meteorološka škrinjica,
Karlovac – vrijeme živahno, podneblje dražesno,
Slavonski meteorološki bećarac – crtice o meteorologiji Slavonskoga Broda,
Kad laste nisko lete…,
Hrvatski vremenoslovci,
Pazin – između jutarnje mrzline i podnevne vrućine,
Turopoljska meteorološka razglednica,
Kutjevačko vinorodno podneblje: vrijeme i klima Zlatne doline,
Vrijeme nemirno, klima rasklimana – meteorološke pripovijesti,
Novaljski štajuni – vjetrovi, bonace i ragani,
Mljet – suncem obasjan, vjetrom okupan

Na žalost, nije dočekao objavljivanje i svoje najnovije knjige – nadogradnje “Bure goropadnice”, koja će uskoro izaći iz tiska: “O vremenu i klimi Rijeke i Kvarnera”. Ali ona,kao i mnogobrojni drugi tekstovi – čitat će se još godinama, desetljećima… Legenda živi…

I kao što piše u Knjizi Propovjednika – jednoj od knjiga Biblije i Staroga zavjeta:

“Sve ima svoje vrijeme. Svaka stvar ima svoje vrijeme pod nebom. Ima vrijeme kad se rađa, i vrijeme kad se umire… On čini sve lijepo u svoje vrijeme. I svijet je on predao njihovu istražujućem duhu, ali da ne može čovjek djelo, što ga tvori Bog, dokučiti od početka do svršetka.”

ni Sijer, ni mi – njegovi nasljednici, unatoč silnim tehnološkim inovacijama – nismo dokučili sve tajne vremena i vremenske prognoze. A teško i da ćemo ikada u potpunosti…

Uostalom, nije li često govorio jednu od narodnih mudrosti koje je zabilježio:
“Najveća je pamet vrime znat'”!?”

Zoran Vakula je ovaj tekst objavio na stranicama HRT-a, gdje je Sijerković postao zaštitno lice vremenske prognoze.


Komentari