ZORAN ERCEG ‘Tražili su 10 dana zatvora plus novčanu kaznu i zabranu prilaska spomeniku jer sam rekao da je Tuđman ratni zločinac’

Foto: Zagreb.info

Prilikom otvaranja spomenika Franji Tuđmanu u ponedjeljak dogodio se incident. Naime, splitski ratni veteran Zoran Erceg je tijekom samog otvaranja spomenika vikao parole protiv prvog hrvatskog predsjednika zbog čega je fizički napadnut, a kasnije i uhićen. Što se točno dogodilo Erceg je objasnio u Novom danu, prenosi N1.

Kaže da on kao ratni veteran nije mogao dozvoliti da se osobi koja je toliko zla nanijela hrvatskom narodu podiže spomenik pa je odlučio, zbog svojih suboraca i sebe samog, doći na događaj i uzviknuti da je Franjo Tuđman ratni zločinac. “Mladi to trebaju znati”, kaže on. Nakon uzvika dobio je nekoliko udaraca u glavi i završio je na hitnoj pomoći na Rebru. Kaže da su ga policajci odvodili s tog mjesta na izrazito brutalan način, zavrtjelo mu se u glavi i prije ulaska u vozilo prve pomoći pao je i nakratko izgubio svijest.

“Ja sam proveo na Rebru cijelo popodne, večer, cijelu noć i onda su me s Rebra odveli u policijsku stanicu. Tamo je bilo jedno kratko ispitivanje nakon čega su me morali odvesti na sud na ne bi probili rok. Ali kako su me opet odveli na Rebro nastavili su čuvati stražu, tretirali  su me kao kriminalca, kao opasnog za društvo. Ja sam čuo u hodniku kad oni pitaju doktora kad će sve biti gotovo, a onda ih u jednom trenutku više nisam čuo. Kad sam bio gotov očekivao sam da će doći policija, ali nisu imali nikakvo zakonsko uporište da me zadrže. Mislim da je zanimljivo reći da su tražili 10 dana zatvora plus novčanu kaznu i godinu dana zabrane prilaska spomeniku Franje Tuđmana. Ne znam odnosi li se to na sve spomenike ili samo jedan”, pojašnjava.

Kaže da su počinitelji bili njemu nepoznati ljudi, a kako mu je rekla policija, on je njima izgledao najopasnije jer je kao 80-postotni invalid imao štap za hodanje kojeg su oni protumačili kao posebnu opasnost za razliku od ovih ljudi koji su me udarali.

Za kraj je odgovorio na pitanje što ako ga opet uhite?

“Ja sam već rekao. Nema te zatvorske novčane kazne, nema te represije s kojom će mene zaustaviti da kažem – Franjo Tuđman je ratni zločinac. Ja ću danas otići do tog spomenika i opet ću to jasno i glasno reći. Ja sam spremam za posljedice”, zaključio je.


Komentari