ŽOHARI, KUKCI I HRPA SMEĆA Susjedi na mukama zbog stana bez nasljednika: ‘Osuđuju nas iz zgrade što nismo to prije primijetili’

Foto: Screenshot Nova TV

Stanari jedne zagrebačke zgrade muku muče sa susjednim stanom koji je prepun smeća, kukaca i žohara. Glavni problem je što se ne zna tko je nasljednik nekretnine iz horora, a postavlja se i pitanje tko je uopće nagomilao toliko smeća.

“Nije ugodno u stanu. Stalno se moraju provjetravati, ali nemaju slobodu otvoriti vrata ili prozor bez nadzora i otići dalje. Jer u svakom trenutku u njihove domove mogli bi ušetati žohari, kukci i muhe koji su se u susjedovom stanu namnožili”, priča jedan stanar za Novu TV.

“Što je ispod toga smeća i svega, do parketa, ispod parketa, to mi ne znamo, ima žohara, kukaca, mrava, muha crnih debelih, flaša staklenih, plastičnih, vrećica, papira…”, dodaje druga susjeda.

Na poziv policije stan je očistila ekipa za dezinsekciju. Ipak, treba naglasiti da je to tek kratkoročno rješenje jer se nekretnina mora održavati i u budućnosti, što je nemoguće jer se nasljednik nije utvrdio. Odvjetnica Ines Margetić objašnjava da je najbolje rješenje imenovanje skrbnika ostavine.

“To je osoba koju sud imenuje u trenutku kada su nasljednici nepoznati ili su nepoznatih adresa, a moraju se riješiti neke stvari i pitanja oko ostavine kao što je u ovom slučaju osoba koja bi te suvlasnike i službu za deratizaciju pustila u stan”, objašnjava Margetić.

Da je problem sa žoharima zaista opasan, za Novu TV je otkrila rukovoditeljica Odjela za ispitivanje hrane i okoliš Ivana Pulić Zelenika. Ona kaže da se žohari kreću u potrazi za hranom i na taj način prenose uzročnike zaraznih bolesti, a ljudi konzumacijom te hrane dolaze u kontakt s uzročnicima.

“Baš je neugodno i jako nam je teško, mnogi nas osuđuju iz zgrade što nismo to prije primijetili. Ali ne možete vi u nečiju intimu ulaziti dok je osoba živa ako ona to ne želi”, kaže stanarka zgrade.

Navedeni slučajevi nisu posebno iznenađujući, iako su poprilično šokantni za javnost. Jedna od mogućnosti jest da je stanu živjela osoba koja je bila “sakupljač”. Naime poremećaj pod nazivom “hoarding” javlja se kod osoba koje ne mogu baciti nakupljene stvari iz kuće. Je li to bio uzrok koji je doveo do problema, ostaje nepoznanica, a ono najbitnije je da se to riješi.


Komentari