ZNATE LI PO KOME JE NAZVANA BIKČEVIĆEVA STAZA? Evo kako je ime dobila omiljena planinarska staza do Sljemena

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Planinarenje Medvednicom omiljeni je način rekreacije i opuštanja brojnih Zagrepčana koji bijeg od svakodnevnog stresa nalaze u šetanju brojnim stazama koje vode do vrha Zagrebačke gore.

Sve je više planinara koji pohode Medvednicu, no mnogi ne znaju puno informacija o stazama koje ih vode do Vrha Zagrebačke gore. Zato ćemo u serijalu članaka na našem portalu otkrivati nepoznate informacije o brojnim stazama koje vode do Sljemena poput porijekla naziva pojedinih staza.

Do Sljemena vode čak 72 staze različite duljine i težine u rasponu od 1 (najlakša) do 5 (najteža). Možda i najpopularnija staza među Zagrepčanima je planinarska staza broj 18 koja ide od tunela do Puntijarke poznatija  pod imenom Bikčevićeva staza. Ide od Tunela Sljeme preko Blizneca, Bačunskog sedla, Njivica pa sve do Planinarskog doma “Ivan Pačkovski” (Puntijarka). Duljina staze je 5,9 km, a vrijeme prolaza 2 h 20 min. Na ovom se putu nalaze planinarska skloništa Njivice i Mrzljak.

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Malo tko je upućen u to kako je zapravo staza dobila svoje ime Bikčevićeva staza. Riječ je, naime, o šumaru Tomislavu Bikčeviću (1915-1986). Rodom je iz Slavonije, a radio je po cijeloj bivšoj državi, ali na kraju u Zagrebu na poslovima revitalizacije šume i zelenih površina grada Zagreba i Medvednice. Bikčević je još radio i kao učitelj i direktor u Drvnoj tehničkoj školi.

 

Foto: Darko Tomas / CROPIX


Komentari