Znate li da su Zagreb danas zatresla tri potresa? Evo kad i gdje su se pojavili

Zagreb su danas pogodila tri potresa slabijih magnituda koji su se jedva osjetili u mjestima bliže epicentru.

Najjači od sva tri potresa bio je tek magnitude 1,7 stupnjeva po Richteru. Potresi su se više čuli kroz tutnjavi nego što se osjetilo podrhtavanje tla.

Prvi potres bio je u ranim jutarnjim satima, srećom ne toliko jak da bi probudio građane Zagreba. Jačine je bio 1,7 stupnjeva, a dogodio se u točno 03:37.

Drugi potres bio je još slabiji, a dogodio se u poslijepodnevnim satima, točnije u 15:26. Epicentar mu je bio 8 kilometara sjeveroistočno od Zagreba, a jačine 1,4 stupnjeva po Richteru.

Treći potres bio je iste magnitude i epicentra kao i drugi. Dogodio se u 17:58 te nije pretjerano uznemirio Zagrepčane.

Podsjetimo, Zagreb je nakon prvog i najvećeg potresa koji je probudio stanovnike grada u nedjelju 22. ožujka, pogodila serija manjih potresa. Tako su Zagrepčani nekoliko puta srušili aplikaciju Euromediteranskog seizmološkog centra (EMSC). Povodom toga, EMSC je na svom Twitteru odlučio pojasniti slučajeve s manjim potresima.

EMSC od Zagrepčana i jutrošnjeg potresa od 1,7 po Richteru učinio primjer te objasnio kako se osjećaju potresi

Istaknuli su kako je rijetko da se potresi čija je magnituda manja od 1 po Richeru osjete, no iskustvo je drugačije kod svakoga, tvrde. Prvotno, osjet potresa ovisi o magnitudi, udaljenosti svjedoka od epicentra te o samoj dubini na kojoj potres nastaje.

S druge strane pak, i drugi parametri utječu na osjet potresa te ističu kako se kretanje zemlje može drugačije osjetiti na drugačijim lokacijama, ovisno o recimo karakteristikama samoga tla. Osim toga, važan je faktor i stanje u kojem se svjedok nalazi, odnosno drugačije je ukoliko svjedok stoji, spava ili pak ukoliko se nalazi vani ili na podu doma. No, istaknuli su i kako nije neobično i da se dvije osobe nalaze na istom mjestu, a drugačije doživljavaju potres, odnosno jedna osoba može osjetiti podrhtavanje, a druga ne mora.


Komentari