ZLONAMJERNI SOFTWARE: Jeste li instalirali ove aplikacije?

Pixabay

U više od 200 aplikacija za Googleov operativni sustav otkriven je dosad nepoznat oblik zlonamjernog softvera. Neke od njih preuzeli su milijuni korisnika. Jeste li i vi među njima?

Zlonamjerni softver, kojeg su u tvrtci za računalnu sigurnost Check Point nazvali SimBad, hakerima otvara stražnja vrata vašeg uređaja i omogućava im instalaciju dodatnih aplikaciju. Iz Check Pointa su obavijestili Google, u kojem su nakon toga povukli sporne aplikacije iz svoje trgovine Play.

Ali, to je tek pola posla. Ako ste preuzeli i instalirali neku od tih aplikacija trebate ju odmah deinstalirati. Check Point je objavio popis aplikacija s nazivom, imenima datoteka i brojem instalacija za svaku od njih.

Među najpopularnijih 14 – svaka je preuzeta bar pet milijuna puta – njih 13 su igre. Evo o kojih je 14 aplikacija riječ:

Snow Heavy Excavator Simulator
Hoverboard Racing
Real Tractor Farming Simulator
Ambulance Rescue Driving
Heavy Mountain Bus Simulator 2018
Fire Truck Emergency Driver
Farming Tractor Real Harvest Simulator
Car Parking Challenge
Speed Boat Jet Ski Racing
Water Surfing Car Stunt
Offroad Wood Transport Truck Driver 2018
Volumen booster & Equalizer
Prado Parking Adventure
Oil Tanker Transport Truck Driver

Ako ste preuzeli neku od njih, pokrenite svoj pametni telefon u sigurnom načinu rada (Safe Mode). Kako to možete učiniti ovisi o tome čiji smartfon imate, ali u pravilu je dovoljno dugo pritisnuti dugme Power Off koje se pojavi na zaslonu kad pritisnete fizičku tipku za uključivanje/isključivanje.

Nakon što ste pokrenuli sigurni način rada otvorite izbornik Settings i kucnite na Apps. Pronađite na popisu spornu aplikaciju i obrišite ju. Potražite i druge aplikacije koje ne prepoznajete pa i njih obrišite, piše Lifehacker.


Komentari