Životna prilika: ZAGREBAČKI STUDENTI U LOVU NA MILIJUN DOLARA

Facebook

Natjecanje na kojem sudjeluju studenti s najboljih svjetskih sveučilišta ove se godine održava na temu „Crowded Urban Spaces“, a zadatak je osmisliti društveno-poduzetničke ideje i projekte koji će doprinijeti održivoj ekonomskoj inkluziji stanovnika u prenapučenim područjima, koji žive u teškim uvjetima.

Inovativni pristup dizajnu, digitalizacija, iskorištavanje napuštenih građevina, novi turistički proizvodi, peleti od biljnih ostataka, porez za pomoć najugroženijima, ili spoj reciklaže, product designa i obrazovanja – ovo su samo neke od ideja kojima bi studenti pokušali riješiti važan globalni izazov „Život u prenapučenim područjima“.

Dio je to projekata koje su studentski timovi prezentirali pred stručnim žirijem u okviru nacionalnog finala globalnog studentskog natjecanja „HULT Prize 2016.“, koje je jučer održano na Veleučilištu VERN’.

Natjecanje na kojem sudjeluju studenti s najboljih svjetskih sveučilišta ove se godine održava na temu „Crowded Urban Spaces“, a zadatak je osmisliti društveno-poduzetničke ideje i projekte koji će doprinijeti održivoj ekonomskoj inkluziji stanovnika u prenapučenim područjima, koji žive u teškim uvjetima. Prema procjenama United Nations Population Funda u tu skupinu pripada jedna od deset osoba na planeti.

U finalu je sudjelovalo ukupno deset studentskih timova koji su svoje projekte predstavili stručnom žiriju.

Pobjednikom je proglašen VERN’ov studentski tim New Horizons, čiji su članovi Ivana Trušček Prenkpalaj, Dora Domaćinović, Filip Trezner i Filip Mikić predložili projekt koncipiran na temelju prikupljanja i prerade otpada, product dizajna u suradnji s vodećim svjetskim autoritetima, s naglaskom na lokalnu autetničnost, te proizvodnju i prodaju novonastalih predmeta putem interneta i lokalnih trgovina, s ciljem razvoja prepoznatljivog globalnog branda. Budući da projekt podrazumijeva angažman lokalnog stanovništva, koji kroz predmete predstavlja svoju tradiciju, predviđeno je i pokretanje edukacijskih programa, kako bi stanovnici tih područja stjecali potrebna znanja i vještine te osnivali mala poduzeća ili radili u proizvodnji.

Pobjedom u nacionalnom finalu članovi tima New Horizons su osvojili putovanje na regionalno finale HULT Prize 2016. prema vlastitom izboru – London, San Francisco, Boston, Dubai ili Šangaj – gdje će se uz studentske timove iz cijeloga svijeta boriti za glavnu nagradu – milijun američkih dolara za realizaciju svog projekta.

Natjecanje HULT Prize 2016. na Veleučilištu VERN’ se izvodi u suradnji sa startup akceleratorom The Hult Prize Fundation. U regionalnim finalima svake se godine natječu studentski timovi s najprestižnijih sveučilišta poput Harvarda, Oxforda, Stanforda, Yalea, London School of Economics, itd.

 


Komentari