Živi zid protiv slobode govora: Pogledajte urnebesnu akciju kojom žele ušutkati jedan portal

FOTO: Depositphotos

Ako je vaše mišljenje drugačije, učiniti će sve u svojoj moći da vam uskrate osnovu postojanja demokratske vlasti.

Sloboda govora je pravo izražavanja vlastitih stajališta i razmišljanja bez straha da će te netko u tom pokušati spriječiti ili zbog toga kazniti. Ipak, neke parlamentarne stranke i njihovi članovi, slobodu govora gledaju kao pravo rezervirano samo za one koji imaju isto mišljenje. Ako je vaše mišljenje drugačije, učiniti će sve u svojoj moći da vam uskrate osnovu postojanja demokratske vlasti. Živi zid je odlučio pokrenuti pravi mali rat te sabotirati rad i stranicu medija koji im ne podilazi i laska.

Javni poziv na gašenje neovisnog medija

Svoje pravo na slobodu izražavanja koristili su razni mediji slaveći lice Živog Zida, dok je Liberal.hr odlučio slobodu koristiti napisavši svoj stav i kritičko mišljenje koje se Živom zidu nikako nije svidjelo. Iako živimo u 21. stoljeću gdje se svako mišljenje treba uvažiti i civilizirano o njemu diskutirati, jedna parlamentarna stranka i njezini članovi dali su si za pravo rušiti ono što im se ne sviđa.  Kao što i sam Liberal.hr govori , riječ je o očitom sabotiranju rada jednog neovisnog medija od strane parlamentarne stranke u Hrvatskoj. Članovi Živog Zida odlučili su se udružiti te kolektivno prijaviti slobodan medij, te su čak izradili video upute kako to učiniti.

U svojem video uratku navode kako Liberal.hr krši njihova prava po natpisima da su sekta, te su prozivali njihovo vodstvo i stavili sliku njegova predsjednika Ivana Vilibora Sinčića. Osoba s videa navodi: ‘Mislim da su se u Liberal.hr-u malo nespretno izrazili ali ajmo ih prijaviti‘. Dakle, bez obzira na to što se ‘nespretno izrazite’, čini se da ste zaslužili kaznu da više ne smijete koristiti svoju slobodu govora. To nas podsjeća na srednjovjekovno rezanje jezika kada vas netko uvrijedi.

Prema uputama za prijavu, u videu se predlaže opcija: mislim da ne bi trebao biti na Facebooku. Zašto? Njihov razlog je govor mržnje prema vjerskoj grupi iako Živi Zid još uvijek nije u Evidenciji vjerskih zajednica Republike Hrvatske (za sad). Kako kažu, Liberal se koristi vrijeđanjem na vjerskoj osnovi jer su usporedili Živi Zid s Jehovinim svjedocima.

Screenshot
Screenshot

Liberal.hr je udruga za promicanje osobnih i ekonomskih sloboda, te svakodnevno pišu komentare na dnevno-političke, društvene i ekonomske teme. Svatko ima pravo iznositi svoje stavove, komentirati poteze svih parlamentarnih stranaka pa tako i Živog Zida. Javni pozivi na gašenje neovisnog medija krši Ustav Republike Hrvatske. Uskraćivanje slobode izražavanja je karakteristika totalitarnih režima kojima Hrvatska ne pripada.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Prema Ustavu Republike Hrvatske, člankom 38. jamči se sloboda mišljenja i izražavanja misli. Sloboda izražavanja misli obuhvaća osobito slobodu tiska i drugih sredstava priopćavanja, slobodu govora i javnog nastupa i slobodno osnivanje svih ustanova javnog priopćavanja. Zabranjuje se cenzura. Novinari imaju pravo na slobodu izvještavanja i pristupa informaciji. Jamči se pravo na pristup informacijama koje posjeduju tijela javne vlasti. Ograničenja prava na pristup informacijama moraju biti razmjerna naravi potrebe za ograničenjem u svakom pojedinom slučaju te nužna u slobodnom i demokratskom društvu, a propisuju se zakonom. Jamči se pravo na ispravak svakomu komu je javnom viješću povrijeđeno Ustavom i zakonom utvrđeno pravo.[/box]

Sramotno je da jedna parlamentarna stranka u demokratskom društvu poziva na gušenje slobode govora. Zagreb.info kao portal zastupa slobodu govora te dajemo potporu portalu Liberal.hr.

>>> Istina o novoj zvijezdi Živog zida? ‘Utajivačica poreza i izrabljivačica radnika sada se bori protiv poreza na nekretnine!’


Komentari