Živi zid: ‘Prodajemo Zagreb Arapima’

Glavni tajnik Živog zida Toni Šunjić ustvrdio je u utorak kako je, zahvaljujući pritiscima, zagrebački gradonačelnik napokon objavio tajni Memorandum o razumijevanju, sklopljen između arapske tvrtke u vlasništvu arapskog šeika i Grada Zagreba, ocjenivši kako on predstavlja predaju našeg zemljišta i imovine Arapima.

Kazao je i kako je Memorandum sklopljen s tvrtkom koja iza sebe ima niz afera, prekinutih radova i arbitraža, primjerice u Indiji i Srbiji.

“Memorandum je netransparentan ali dovoljno jasan i proziran da otkriva sljedeće: prvim ugovorom Grad osniva tvrtku, na tu tvrtku prenosi zemljište cijelog Hipodroma, Velesajma i cijelog obuhvata. Zatim ju zajedno sa zemljištem predaje u vlasništvo Arapima koji na to zemljište dižu ogromne kredite. Nakon što Arapi postanu vlasnici, svaki idući pregovor mogu jednostavno prekinuti što sve završava na arbitraži, a vlasništvo nad zemljištem naravno pripada njima”, rekao je na konferenciji za novinare Šunjić.

Istaknuo je kako u Memorandumu stoji i da će novi vlasnik graditi kako hoće i što hoće po glavnom planu, to jest po GUP-u (Generalnom urbanističkom planu), a ne po detaljnom planu koji bi se tek trebao donijeti. To znači, tvrdi donedavni referent u Gradskom uredu za prostorno uređenje Šunjić, gradit će što oni hoće i kako hoće, a ne onako kako odgovara građanima grada Zagreba.

“Upozoravamo oporbu u Skupštini i udruge da ne dozvole Bandiću da mu prođe prvi takav sporazum. Živi zid će ustrajati i podnositi sve što je potrebno, kao što smo nedavno podnijeli par stotina primjedbi na GUP koji podilazi ovom slučaju. Tako ćemo podnositi nadalje sve što je moguće da se spriječi ovaj kriminalni pothvat u kojemu Arapi preuzimaju grad Zagreb”, poručio je Šunjić.

Saborski zastupnik Živog zida Damjan Vucelić ocijenio je kako je pod Bandićem Zagreb umjesto jednog europskog, modernog grada postao “grad afera, siromašnih, grad u kojemu nema ni vodovoda, niti kanalizacije u nekom širem gradskom centru”.


Komentari