ŽIVI SKROMNO – U VILI! U Gornjem Vrapču je najpoznatiji sindikalist u Hrvatskoj našao mjesto pod suncem

Foto: Robert Anic/PIXSELL

“Živim skromno u mračnom stanu od 40-ak kvadrata blizu Vinogradske. Plaćam sindikatu najamninu 700 kuna”, napisao je to o sebi prije 12 godina sindikalist Vilim Ribić. I do prije dvije godine je živio u toj sindikalnoj nekretnini. Danas, u 64. godini, još aktivni Ribić više nije u malom i mračnom stanu. Dapače. Izgradio si je u Zagrebu urbanu vilu kojoj prozori gledaju na jug i jamče puno svjetla. A kroz njih on vidi gotovo cijeli grad kao na dlanu. Bilo je potpuno nepoznato da se Ribić kao čelnik Matice hrvatskih sindikata preselio u vilu na obroncima Medvednice, točnije u Gornjem Vrapču. Do nje vodi uska, asfaltirana cesta, dvorište mu jamči potpunu privatnost, a okružen je tek s kojom obiteljskom kućom…

I nije čudo da javnost ne zna za promjenu njegova stambenog statusa, jer Ribić o tome nije želio pričati ni kad su ga nazvali novinari 24sata.

“Ta urbana vila je završena prije jedno tri-četiri godine i on se nedugo zatim uselio. Bilo nam je čudno tko gradi jer se otpočetka vidjelo da odskače po standardu, bili smo uvjereni da je neki bogati poduzetnik ili političar. A onda se uselio Ribi”, kaže jedan od susjeda.

Iako njegova nova kuća na Gornjem Vrapču nije upisana u zemljišne knjige niti katastar, Ribić je tražio i dobio dozvole za gradnju. Pitanje je da li je sve napravio u skladu sa zakonom, jer je uobičajeno upisati novi objekt u zemljišne knjige, a u katastar je i zakonska obveza.  Novinari su kontaktirali Ribića no on nije htio davati komentare.

U kupoprodajnom ugovoru, koji je u posjedu Index Istraga, stoji da je Ribić u cijelosti isplatio kupoprodajnu cijenu kuće u idućih 6 mjeseci, i to, čini se, u gotovini.

Par mjeseci kasnije, točnije u kolovozu 2015. godine, diže kredit kod Prve stambene štedionice u visini od 228.000 kuna. Kredit je podigao na 11 godina, odnosno do 2027. godine, no Ribić ga je u potpunosti isplatio u lipnju 2019. godine, odnosno u manje od četiri godine.

Ribić je kuću u izgradnji kupio od tvrtke Talaria. Ta je tvrtka zemljište kupila 2013. godine, a zanimljivo je da je, godinu prije nego što će Ribiću prodati kuću, posudila 43 tisuće eura od tvrtke Metatron Domus na čijem je čelu bio Zoran Kovač, direktor Sindikat gradnje, tvrtke koju je osnovao Ribićev sindikat za izgradnju spornog Sindikalnog doma. Zalog za tu pozajmicu bila je upravo buduća Ribićeva kuća. Kovač je bio i direktor tvrtke Matica stanogradnja koju je osnovalo osam sindikata, prenosi Otvoreno.hr. Važno je napomenuti da, iako postoji kuća u kojoj se živi, u zemljišniku i dalje stoji kako je riječ o oranici.


Komentari