‘Zezaju one koji nemaju kartu, a kraj ovih bez maske prođu kao da su nevidljivi?!’ Evo što su nam na to odgovorili iz ZET-a

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Uznemireni čitatelj javio nam se kako danima već gleda da u tramvajima i busevima kontrolori ne obraćaju pažnju na putnike koji ne nose maske.

“Kad je prestala važiti odluka da tramvaj/autobus ne smije krenuti ako svi nemaju masku? Svi imaju te naljepnice, ali toga se ne drže. Danima već gledam kako zezaju ljude jer nemaju karte, a pokraj ovih što nemaju maske u prepunim vozilima prođu kao da su nevidljvi? Zar nije trenutno prioritet brinuti o nošenju maski u javnome prijevozu i potjerati ljude bez maske iz vozila”, pita se zabrinuti čitatelj.

Poslali smo upit ZET-u kako bi nam odgovorili na ova pitanja.

“Preporuke i mjere Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo po pitanju korištenja javnog prijevoza su jasne, posebice što se tiče nošenja zaštitnih maski tijekom putovanja. ZET raspoloživim informativnim kanalima informira putnike o navedenim mjerama, a kako je riječ o općoj društvenoj odgovornosti, svakako se očekuje primjereno i odgovorno ponašanje od strane osoba koje putuju našom prometnom mrežom.

Vozači i kontrolori u najvećoj mogućoj mjeri nadziru provođenje propisanih mjera te reagiraju sukladno svojim ovlastima, odnosno vozilo ne smije krenuti ukoliko se u njemu nalazi osoba bez zaštitne maske. Međutim, ukoliko nesavjesni pojedinci odbijaju suradnju jer nemaju razvijenu svijest o elementarnoj društvenoj odgovornosti, za postupanje na terenu te eventualne sankcije u takvim situacijama koje otežavaju i usporavaju prometni proces, zadužene su nadležne institucije”, odgovorili su nam iz ZET-a.

Ponovno su kazali i kako se ZET-ova vozila svakodnevno dezinficiraju.

“Vozila ZET-a se od početka epidemije svakodnevno detaljno dezinficiraju, kako pri povratku i izlasku iz garaže, tako i na terenu po terminalima koje obilaze terenske ekipe specijalizirane za dezinficiranje, jer zaštita zdravlja putnika i zaposlenika nam je prioritet”, objasnili su.

Apelirali su na putnike da oni koji vide da netko krši mjere, upozore na iste.

“Ovim putem još jednom apeliramo na putnike da se pridržavaju propisanih mjera, a također ih pozivamo da sukladno društvenoj odgovornosti ukažu sugrađanima u slučaju da primijete neprimjeren obrazac ponašanja kako bi putovanje proteklo bez poteškoća, a zaštita od virusa bila na najvećoj mogućoj razini”, zaključili su.Komentari