ZET POSLAO UPOZORENJE: Pješaci, slušalice u ušima mogu biti opasne

ZET

Zagrebačko proljeće, uz toplije i sunčanije dane, donosi i drugačiju prometnu sliku našega grada u odnosu na zimske mjesece.

U nadolazećim danima na gradskim se cestama očekuje sve veći broj pješaka, vozača motocikala, mopeda, bicikala, kao i rolera, odnosno rekreativaca koji se kreću neposredno uz tramvajske i autobusne koridore.

Povećan oprez u prometu i međusobno uvažavanje svih sudionika, mogu dodatno utjecati na sigurnosne aspekte prometa i to na svim razinama. Iako vozači tramvaja i autobusa kontinuirano pridaju pažnju sigurnosnom aspektu, od velike je važnosti odgovorno ponašanje svih sudionika u prometu. Podsjećamo, zaustavni put tramvaja i autobusa znatno je duži od drugih gradskih vozila zbog čega je potrebna dodatna pažnja tijekom kretanja.

U većini dosadašnjih nesreća, nažalost, zbog korištenja slušalica i uređaja za reprodukciju glazbe, pješaci nisu mogli čuti zvučna upozorenja, a takva praksa općenito umanjuje primanje informacija iz prometnog konteksta. Također, kretanjem uz koridore kojima prolaze vozila viših kategorija, kao i nekorištenje pješačkih prijelaza, mogu bitno povećati i elementarne rizike od nezgoda.

U svakodnevnom prometu, kako bi izbjegli nesreće i teže posljedice, naši su vozači često prisiljeni naglo kočiti. Zato je preporučljivo držati se za rukohvate tijekom cijele vožnje. Zajedničkom suradnjom i prihvaćanjem preporuka naši nam sugrađani pomažu ostvariti još veću razinu sigurnosti koja je imperativ svakog profesionalnog prijevoznika.


Komentari