ZET-ovka dobila otkaz iz bizarnog razloga: Sud stao na njenu stranu! Osim što je vraćena na posao, firma joj je dužna dati i jubilarnu nagradu

Photo: Tomislav Miletic/PIXSEL

Iako u ZET-u radi već četiri desetljeća, Višnja R. prošle je godine dobila otkaz zbog bizarnog razloga.

Višnja je 1. ožujka otputovala na godišnji odmor u Australiju kako bi se brinula o bolesnom članu obitelji. Granice tada još nisu bili zatvorene, a nije bilo ni lockdowna. Na povratku u Zagreb, kupila je avionsku kartu za 22. svibnja, no letovi su se međuvremenu otkazali te se nije mogla vratiti doma. Od poslodavca je pokušavala ishoditi neplaćeni dopust do rujna, no ZET za navedeno nije imao sluha.

Tako je Višnja zbog spriječenosti u pandemiji koronavirusa dobila otkaz, doznaje Jutarnji.

Zahtjev za zaštitu prava podnijela je odmah, no bila je odbijena. Ipak, ZET-ovka nije odustajala te se nakon povratku u Hrvatsku Općinskom radnom sudu u Zagrebu obratila s tužbom.

“Odluku o otkazu s 10. lipnja 2020. primila sam 15. lipnja elektronskom poštom, što je u suprotnosti s pravilima o osobnoj dostavi. Obveze iz radnog odnosa prekršila nisam jer je nemogućnost nedolaska na posao uvjetovana višom silom, odnosno slučajnim događajem koji se nije mogao predvidjeti, izbjeći ili otkloniti, a to je bila pandemija covida-19″, napisala je Višnja R. u tužbi.

Sud je donio nepravomoćnu presudu kojom je odluka o njenom otkazu nedopustiva, a osim što ju se mora vratiti na posao, Višnji pripada i svih osam plaća koje su joj otkazom bile uskraćene, što je više od 71 tisuću kuna. ZET joj mora isplatiti i jubilarnu nagradu od 5000 kuna kao i 4000 kuna parničnog troška.

 


Komentari