ZET-ovi kontrolori ponovno u formi: Student objasnio kako policiju zovu aparatima za provjeru karata

blog.dnevnik.hr

Već se u nekoliko navrata navrata pisalo o tehnološki naprednim odlikama aparata za provjeru voznih karata koje sa sobom nose kontrolori ZET-a. No, baš kad pomislimo da smo sve čuli, iznova se pojave novi slučaj koji to sve skupa razuvjeri.

Student Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu J. P. opisao je najnovije suočavanje s tehnološkom sofisticiranosti aparata kontrolora u zagrebačkom javnom prijevozu, odnosno ZET-u.

Naime, švercao se kad je u tramvaju kod Autobusnog kolodvora ugledao kontrolora i krenuo pobjeći, a detalje je ispričao za portal Moj faks: ”Međutim, stigao me i pitao za kartu, na što sam ja rekao da izlazim i da nema potrebe. Kad sam izašao iz tramvaja, kontrolor je krenuo za mnom i stavio aparat za kontrolu karata na uho praveći se da zove policiju i krenuo me opisivati”.

Nakon toga mu je zaprijetio da će se vidjeti na sudu, kad već nije htio surađivati. Student tvrdi da nije bio jedini bez karte. U istom tramvaju našlo se još nekoliko putnika koji su se švercali, ali i kontrolor koji je svoj uređaj koristio u drugu svrhu – snimanja počinitelja prekršaja: ”Još dvojica koja nisu imala kartu već su bili u punom sprintu preko ceste dok je drugi kontrolor vikao svom aparatu ‘Kamera 2’.”

Iz ZET-a su poručili da “studenti u svakom trenutku vožnje trebaju imati kartu.”

Ako je pak nemaju, treba imati na umu da od vas tražiti osobnu iskaznicu može samo policajac. Dužnost je kontrolora da zatraži dokument kojim će utvrditi identitet osobe u prekršaju, ali na putniku je hoće li ju pokazati ili ne. No, putnik mora biti svjestan da kontrolor zbog toga ima pravo zvati policijskog službenika kako bi utvrdio identitet osobe. Ukoliko se odluči na ovaj potez, ne smije zadržavati putnike u vozilu, niti van njega. Jednom kada izađete iz vozila na vama je hoćete li zaista pričekati policiju s kontrolorom na stanici ili samo otići dalje svojim putem.

Također, kazna na licu mjesta se ne naplaćuje. Prema čl. 38. točka 1. Odluke o prijevozu putnika u javnom prometu za prekršaj da je putnik zatečen u vozilu bez valjane karte propisana kazna je od 500 do 800 kuna. Ako se u roku od osam dana plati iznos od polovice propisanog minimuma novčane kazne, odnosno 250 kuna, ne vodi se prekršajni postupak.

 


Komentari