ZET-ov vozač bolesnog psa nije pustio u bus: Društvene mreže ‘gore’ od rasprave zbog jednog detalja

Facebook

Ovaj događaj podijelio je građane.

Svaki nas tjedan iznenade nove priče iz ZET-ovih buseva u tramvaja, što pozitivne, što negativne. Međutim, situacija koja se dogodila na ZET-ovoj autobusnoj liniji 115 potaknula je pravu raspravu.

Ovaj se put incident dogodio na liniji 115 (Ljubljanica – Špansko) u petak 7. srpnja u poslijepodnevnim satima. Naime, mladi par čekao je bus na stanici, a mladić je u naručju držao psa srednje veličine, vidno iscrpljenog i bolesnog jer su ga tada vodili veterinaru.

No, nisu uspjeli ući u bus jer im ZET-ov vozač to nije dopustio. On je tada otvorio samo prva vrata i vikao na djevojku da ne smije u autobus sa psom. Putnici su vozača molili da puste djevojku, mladića i njihovog psa, no on ih je ignorirao.

Ovu je priču sa svojim sugrađanima na društvenim mrežama podijelila Zagrepčanka koja je svjedočila ovom događaju. Oko incidentase otvorila prava rasprava i pitanje je li vozač imao pravo ne pustiti ih u autobus. Sukladno tome, podsjetimo kako glasi ZET-ov pravilnik o prijevozu životinja:

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Dopušten je prijevoz i kućnih ljubimaca, pod posebnim uvjetima. Psi visine do 30 centimetara, kao i mačke te druge male pitome životinje smiju se prevoziti, ali u odgovarajućim transportnim kutijama. Za njih se ne naplaćuje dodatna karta.  Dopušten je i prijevoz pasa koji u grebenu imaju više od 30 cm, uz uvjet da pas ima brnjicu i vodi se na kratkom povodcu, uz propisanu dokumentaciju, odnosno ispravu o upisu i cijepljenju protiv bjesnoće.

Putnik koji je uveo kućnog ljubimca u vozilo odgovoran je za njegovo ponašanje i sam će nadoknaditi štetu koju kućni ljubimac nanese drugim putnicima u vozilu ili onečisti vozilo tako da se vozilo mora povući u spremište na čišćenje. Zabranjen je prijevoz opasnih pasa, određenih posebnim propisima.

Putnici koji u vozila uvode kućne ljubimce trebaju: ulaziti na prednja vrata (uz vozača) i zadržavati se na prednjem dijelu vozila nositi pribor za čišćenje fekalija očistiti površinu u vozilu koju njegov kućni ljubimac onečisti.

Putnik u vozilo može uvesti samo jednog kućnog ljubimca.[/box]

Dakle, riječ je bila o psu do 30 centimetara, no on se nije nalazio u transportnoj kutiji, već su ga držali u rukama, iako je s jedne strane, smatraju građani, to logično budući da je pas bolestan i moguće da bi se u kutiji još više ozlijedio.

No, drugi građani kazali su da možda ovaj potez ZET-ovog vozača nije moralan, ali je upravo zbog transportne kutije po zakonu.

“S ljudske strane nije u redu kako je postupio, ali nije prekršio pravilnik“, ustvrdila je građanka, a na njezin se komentar nadovezao njihov sugrađanin: “Da je njemu došla kontrola, a pas nije u kutiji, pokupio bi kaznu i opomenu, pričate o nekakvoj ljudskosti, a s druge strane ne razmišljate kakve bi posljedice vozač snosio da je dozvolio ulazak psa u autobus, bez obzira na to u kakvom je pas stanju.”


Komentari