ZET NABAVLJA 65 NOVIH AUTOBUSA: Koštat će 180 milijuna kuna, stižu za dvije godine, a evo tko će sve platiti

FOTO: Marko Lukunić/PIXSELL

Kako sada stvari stoje, ZET bi uskoro mogao dobiti novi vozni park. Točnije riječ je o 65 novih gradskih autobusa.

Dio je to Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija˝, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture koje je u ožujku 2021. otvorilo ograničen postupak dodjele bespovratnih sredstava pod nazivom “Drugi poziv za sufinanciranje nabave autobusa za pružanje usluga javnog gradskog prijevoza“.

Zagrebački električni tramvaj d.o.o. je tako aplicirao za dodjelu bespovratnih sredstava za nabavku 65 autobusa.

Projekt je odobren, nakon čega je sklopljen Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava

Ugovor su potpisali ministar Oleg Butković ispred Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU), Tomislav Petric te Ljuba Romčević-Žgela, predsjednica Uprave ZET-a.

Ugovor je stupio na snagu 10. lipnja 2021.godine.

Ukupna vrijednost projekta je 180.496.620,83 kn, od čega će se 85% troškova, odnosno 122.737.702,16 kn sufinancirati će se iz Kohezijskog fonda, a ostalih 15% će financirati ZET.

Razdoblje provedbe projekta je do kraja 2023.godine

“Projektom će se nabaviti 65 novih autobusa visoke EURO VI norme čime će se pored povećanja kvalitete javnog gradskog prijevoza dodatno utjecati i na smanjenje emisije štetnih plinova u okoliš. Ovom nabavom obavit će se zamjena, odnosno otpis 65 starijih autobusa niske EURO norme, a svi autobusi prometovati će na području Grada Zagreba”, priopćili su iz ZET-a.

Ovaj ugovor je treći po redu u okviru kojeg Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture dodjeljuje bespovratna sredstva za nabavu novih autobusa Gradu Zagrebu, odnosno ZET-u.

Podsjećamo kako je 2017. nabavljeno 15 autobusa EURO VI norme, a 2019. godine nabavljeno je 29 novih autobusa EURO VI norme. Svi nabavljeni autobusi imaju EU oznake  te prometuju zagrebačkim ulicama.


Komentari