ZET će točno u podne na deset minuta zaustaviti javni promet u Zagrebu

Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Osam sindikata koji djeluju u ZET-u najavili su u ponedjeljak da će u suradnji sa sindikatima prometa iz Splita, Rijeke i Osijeka, u znak prosvjeda zbog Vladine najave ukidanja beneficiranog radnog staža za određene kategorije radnika, koordinirano zaustaviti javni promet u srijedu 16. svibnja, od 12 do 12,10 sati.

U Zagrebu, Osijeku, Splitu i Rijeci 10 minuta neće voziti tramvaji i autobusi, a ako se zahtjevi sindikata ne uvaže najavljuju i opsežniju akciju u koju će se uključiti prijevoznici, željeznice i braniteljske udruge iz cijele Hrvatske, rečeno je na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Anto Jelić iz Sindikata vozača i prometnih radnika ZET-a ispričao se građanima u ime organizatora prosvjeda, te ih pozvao na razumijevanje kazavši da se radnici samo bore za svoja prava.

Naš je cilj postići dogovor o beneficiranom radnom stažu jer vozači autobusa i tramvaja ne mogu raditi do 67. godine, poručio je.

Sindikati traže mogućnost odlaska u punu mirovinu s 57 godina starosti uz najmanje 25 godina radnog staža. Od Vlade su zatražili da se umanji penalizacija za prijevremenu mirovinu i odgodi povećanje starosne dobi za odlazak u mirovinu dok se ne poboljšaju uvjeti rada u Hrvatskoj.

Zatražili su i da timovi hitne medicinske pomoći i sanitetskog prijevoza ostvare pravo na beneficirani staž, te da beneficije zadrže i vozači vatrogasnih vozila


Komentari