ŽESTOKO OBRUŠAVANJE NA HŽ: Pročitajte pismo građanke bez zadrške i dlake na jeziku!

Youtube/Screenshoot

Redovita putnica HŽ-a poslala nam je pismo u kojem je izrazila brojna neugodna iskustva prilikom putovanja.

Putnica je izrazila želju da ostane anonimna, a pismo prenosimo u cijelosti:

“Putnica sam HŽ-a već deset godina, od čega tri godine svakodnevno putujem u Zagreb na posao i s posla. Kao i svi ostali putnici, tijekom svojih putovanja doživjeli smo brojna događanja, ali i neugodna iskustva. I šutili smo. Šutili smo i pregrizli jezik kad god se pojavio neki problem u putničkom prijevozu HŽ-a. Pokušali smo biti tolerantni i strpljivi kako ne bismo još dodatno otežavali već ionako tešku situaciju. Imali smo razumijevanja za sve kvarove, kašnjenja i čekanja vlakova.

 Šutili smo kada su nakon promjene voznog reda ukinuli vlak u „udarnom terminu“ koji je pokrivao Zagrebačku županiju i Grad Zagreb, na relaciji Novoselec-Zagreb Glavni kolodvor, a koji je bio svako jutro ispunjen do zadnjeg mjesta i više od toga.

 Šutili smo i svako jutro kada smo se smrzavali u vlaku putujući na posao, ne skidajući jakne i kapute, kada bi usred putovanja počeo puhati hladni zrak umjesto grijanja.

 Šutili smo i kada je bio štrajk djelatnika HŽ-a i podržavali ih, jer smatramo da zaslužuju dobre uvjete rada i svoja prava, iako su u tom razdoblju vlakovi otkazivani nasumično i nisu vozili bez prethodnih najava.

 Šutili smo i kada zavladaju zimski uvjeti i snijeg pokrije tračnice i skretnice, pa vlakovi kasne ili se pokvare. Šutili smo kada su po ljeti vladale nesnosne vrućine, u vlakovima bez klime i adekvatnih prozora ili u drugu krajnost, kada je klima u novim vlakovima radila na oko 20 stupnjeva dok se vanjska temperatura penjala na vrijednosti od +40. Kada je bio remont i obnova pruge, kada se dogode nesretni slučajevi na tračnicama, kada se dogodio kvar u Dugom Selu „na vodu“ te se tek nakon 4 sata čekanja organizirao autobusni prijevoz za putnike na toj relaciji. Vjerujem da bi svaki od putnika imao još neki svoj primjer za nadodati.

 Kap koja je prelila čašu bilo je iskakanje vagona teretnog vlaka koje se dogodilo jučer u popodnevnim satima, kod mjesta Prečec. Za putnike je organiziran zamjenski prijevoz autobusima na relaciji Dugo Selo- Ivanić Grad. Svjesni smo da se takve nezgode događaju neplanirano, da postoje uvjeti i situacije na koje HŽ ne može utjecati… i ponovno imamo razumijevanja. Ali ovaj put nema više šutnje. Smatram da najveći problem nije nesreća koja se dogodila na pruzi, nego organizacija rješavanja tog problema i prijevoza putnika. Iako se nesreća dogodila satima prije, putnici koji su putovali vlakom u večernjim satima ipak su naišli na, najblaži način rečeno, neprimjerene uvjete putovanja. Čekalo se na hladnoći na dolazak autobusa, koji su nakon toga pretrpani putnicima, čekalo se na dolazak sljedećeg vlaka za nastavak putovanja. Putnici su bili promrznuti, umorni i gladni. Ukupno kašnjenje iznosilo je oko 1sat i 40 minuta. Ni sljedeće jutro situacija se nije smirila, kvar još nije otklonjen, organizacija i dalje je kaotična. Zbog prenatrpanosti, putnici nisu mogli fizički ući u autobus i vlak, te su ostali stajati vani na hladnoći, čekajući na sljedeći prijevoz.

 Za cijelo to vrijeme putnicima nije upućena ni isprika zbog kašnjenja i neugodnosti, niti je na bilo koji način ponuđena refundacija troškova, iako imamo ispravne prijevozne karte koje redovito kupujemo. Nažalost, često u svemu tome ispaštaju kondukteri koji su najviše u izravnom kontaktu s ogorčenim putnicima, iako nisu odgovorni za navedene probleme. A mi putnici i dalje pokušavamo biti strpljivi i tolerantni, imati razumijevanja. Dok čekamo, međusobno dijelimo priče i dojmove, ljutnju i frustraciju, tješimo se, smijemo i trudimo se ostati optimistični i prihvatiti situaciju takvu kakva jest, jer nemamo drugih opcija.

 Ovim putem želim apelirati na HŽ da pokažu više empatije i obzirnosti prema svojim putnicima te da se bolje organizira prijevoz u iznimnim okolnostima, kako putnici nebi imali osjećaj da se nehumano postupa prema njima. Iako pretpostvljam da ovo pisanje neće ništa promijeniti, imala sam potrebu podijeliti svoje mišljenje, za koje vjerujem da govori u ime brojinih putnika koji su doživjeli slična iskustva u HŽ putničkom prijevozu.”

Komentari